PATINATGE SOBRE GEL

Javier Fernández revalida l'or europeu

El patinador madrileny, amb una nota global de 267,11, ha tret gairebé 15 punts al segon classificat, el rus Serguei Voronov

Javier Raya, l'altre espanyol classificat per a la final, ha acabat en 18a posició

Javier Fernández posa amb la medalla d’or del Campionat d’Europa, a Budapest.

Javier Fernández posa amb la medalla d’or del Campionat d’Europa, a Budapest. / AFP / FERENC ISZA

2
Es llegeix en minuts
INMA GONZÁLEZ / Barcelona

A tres setmanes per als Jocs de SotxiJavier Fernández ha demostrat una vegada més que no només és un ferm candidat al podi, sinó que apunta a l'or olímpic. El patinador madrileny ha tornat a fer història aquest dissabte al revalidar el títol de campió d'Europa a Bucarest, amb una nota global de 267,11 punts, gairebé 15 més que el rus Serguei Voronov (segon, amb 252,55) i 30 més que el també rus Konstantin Menxov (tercer, amb 237,24).

Si dijous va deixar el públic bocabadat amb el millor curt de la seva carrera, un exercici al ritme del swing de 'Satan takes a holiday' que els jutges van puntuar amb un 91,56 --la cinquena millor nota de la història--, aquest dissabte el seu programa llarg, que ha executat al so de la banda sonora que Henry Mancini va compondre per a 'Peter Gunn', li ha valgut 175,55 punts (88,19, els elements tècnics, i 87,36 la composició, és a dir, dificultat, transicions, execució i coreografia) i ha fet posat dempeus gran part del Syma Hall, inclosos els seus pares i la seva germana Laura.

Tres quàdruples

Fernández ha sortit a la pista concentrat però amb certa inquietud, ja que en les últimes competicions aquest últim exercici se li havia resistit (al novembre, a la Rostelecom Cup, on va acabar tercer, només li va valer la cinquena posició, i no va poder participar en la final del Grand Prix). Fins i tot es va plantejar la idea de recuperar l'actuació inspirada en les pel·lícules de Charles Chaplin que tantes alegries li va donar l'any passat, però convençut de les possibilitats del seu nou programa llarg va decidir donar-li una altra oportunitat. En aquestes setmanes s'ha dedicat a treballar i treballar i el resultat del seu esforç s'ha vist a Budapest.

Notícies relacionades

Cert és que ha tingut alguns petits errors, però pocs són els patinadors que s'atreveixen a realitzar tres quàdruples en un mateix exercici. "He tingut una mica de por, però veure tantes banderes d'Espanya a les grades m'ha animat. Volia donar una alegria a tota aquesta gent", ha comentat tan bon punt s'ha sabut guanyador. Ara, amb el seu segon or europeu a la butxaca, encara amb més tranquil·litat la recta final cap a Sotxi, el seu gran repte d'aquesta temporada. "No espero res, només fer un bon paper als Jocs i si és possible pujar al podi", ha afegit, abans d'explicar que dedicarà l'escàs mes que li queda fins a la gran cita per intentar "polir un parell de petits errors".

L'altre espanyol classificat per al programa llarg, el també madrileny Javier Raya, igualment membre de l'equip olímpic espanyol per a Sotxi, s'ha classificat en 18è lloc, amb un total de 179,37 punts. El txec Michal Brazina (236,98) i el francès Florent Amodio (190,13), que van acompanyar Fernández al podi europeu fa un any, s'han hagut de conformar amb la quarta i 13a posició, respectivament.