PLUSMARCA ALS 100 ANYS

Un ciclista francès estableix el rècord de velocitat en 100 quilòmetres per a centenaris

Marchand, que també té el rècord de l'hora, no descarta afrontar proves semblants en el futur

Marchand, en un moment del seu assalt al rècord dels 100 quilòmetres per a centenaris.

Marchand, en un moment del seu assalt al rècord dels 100 quilòmetres per a centenaris. / LAURENT CIPRIANI (AP)

2
Es llegeix en minuts
EFE / París

Robert Marchand, un francès de gairebé101 anys, ha establert aquest divendres elrècord de velocitat en bicicleta en 100 quilòmetres per a centenaris, al recórrer aquesta distància en 4 hores, 17 minuts i 27 segons en un velòdrom deLió. "No he fet això per ser un campió, ho he fet per provar que la raça humana, a condició que no faci excessos, pot viure bé fins als 100 anys", ha assegurat Marchand pocs minuts després de completar les300 voltes al circuit.

Amb el mateix objectiu, el febrer passat aquest exbomber i exboxejador va batre en un velòdrom de Suïssa elrècord de l'hora per a centenaris, que va fixar en 24,25 quilòmetres. Les dues proves van ser homologades per la Unió Ciclista Internacional (UCI), que va crear la categoria de centenaris gràcies a Marchand.

En la seva nova aventura, que ha recorregut a uns 23 quilòmetres per hora, el centenari no ha donat mostres de fatiga, encara que ha reconegut queen els últims quilòmetres ha sentit cert dolor en una mà i al cul. La proesa de Marchand ha despertat una gran atenció mediàtica a França i del públic, que hi ha anat a seguir la seva gesta i no ha dubtat a demanar-li autògrafs, que l'avi ha firmat amb alegria. Somrient, l'avi ha assegurat que durant tota la seva vida a penes fet excessos, no ha fumat mai, no ha begut massa alcohol i ha cuidat molt la seva alimentació. "Tot just bevia un got de vi negre al dia, aquest és el secret", va assegurar, orgullós.

Sense dopatge, només aigua i mel

El centenari assegura que no coneix eldopatge: "Vaig provar les begudes energètiques, però em feien mal d'estómac. L'única cosa que necessito és aigua i una mica de mel".

Notícies relacionades

Marchand, que va veure com la seva afició per la bicicleta truncada per lesdues guerres mundials que va viure, sempre ha estat un apassionat del ciclisme i un habitual de certes carreres. Va reprendre l'afició quan es va quedarviudo als 78 anys. "Vaig pensar que si em quedava a la butaca mirant la tele estava perdut", ha afirmat.

A principis de mes va recórrer els cent últims quilòmetres de la París-Cambrai, com a preparació del rècord aconseguit aquest divendres. "Em va semblar menys dur, perquè hi ha costes i, com que no vaig gaire de pressa, les pujo bé, però al baixar no he de pedalejar. Al velòdrom no pots parar de pedalejar en cap moment", ha afirmat. Marchand no descarta afrontar en el futur altres proves similars.