BÀSQUET

Lebron James fica Cleveland a la primera final de la seva història

Els Cavaliers eliminen Detroit (4-2) i lluitaran amb els Spurs pel títol

3
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

Els Cleveland Cavaliers, que venien d'encaixar 65 derrotes en la seva pitjor temporada, van elegir en el draft del 2003 Lebron James convençuts d'haver incorporat el successor natural de Michael Jordan. Tot i que encara li queda molt camí per estar a l'altura del millor jugador de tots els temps, Lebron, com va fer Jordan a Chicago, ha canviat el rumb de la història de la franquícia. A partir de dijous, els Cavaliers jugaran, davant els Spurs, la seva primera final de la NBA al derrotar els Detroit Pistons en el sisè partit (98-82). Després de perdre els dos primers enfrontaments, Cleveland es va coronar com el millor de la Conferència Est a l'encadenar quatre victòries (4-2) en una demostració de la fortalesa mental que l'Elegit ha infós als seus companys.

L'ALTRE NEN

"El nen no ens tornarà a fer 40 punts d'aquesta manera", havia vaticinat Billups arran de l'exhibició en el cinquè matx de Lebron (que, a més d'arribar fins als 48, havia anotat els 25 últims punts del seu equip). I el base dels Pistons no es va equivocar. L'estrella només en va anotar 20. Però un altre nen, en aquest cas el rookie Daniel Gibson, va agafar el relleu al ser el màxim anotador amb 31 (19 en l'últim quart). "Si estic somiant, per favor, no em desperteu", va dir el debutant, que de tenir un paper residual ha passat a convertir- se en el franctirador dels d'Ohio.

L'escorta, que ja havia resultat clau en el quart partit (en què va anotar 21 punts), va aconseguir dos dels seus cinc triples al principi de l'últim acte. Descentrat al veure com se li escapava l'oportunitat de lluitar pel segon anell, Rasheed Wallace va rebre dues tècniques que van acabar amb les esperances de Detroit.

Descarregat de la responsabilitat ofensiva, Lebron (amb 14 rebots) es va encarregar de comandar la pallissa en la batalla sota els taulers. I és que els Cavaliers van capturar 20 rebots més que el rival (56 contra 36). Una labor en què es va multiplicar l'exblaugrana Varejao (7). L'ala pivot brasiler, que ja havia forçat l'eliminació de McDyess en el cinquè enfrontament, va tornar a tenir un paper clau en el triomf.

Quan va sonar la botzina, Lebron, de 22 anys, va llançar la pilota a la grada abans de fondre's en una abraçada amb el lituà Zidrunas Ilgauskas. "Ens hem dit que ens estimem --va revelar el pivot lituà--. Per alguna raó ens hem mirat l'un a l'altre i les emocions s'han desfermat". Lebron, de 22 anys, va trencar la seva proverbial altivesa i va mostrar la seva cara més humana davant l'eufòria desfermada a les grades. "És el més gran que m'ha passat a la vida, però no pararem, hem d'aconseguir el gran objectiu", va dir al recollir el trofeu de campions de Conferència davant uns fans entregats amb la franquícia. I és que fa 43 anys que la ciutat no pot celebrar un títol d'una de les grans lligues esportives. "Alguna cosa havia de sortir bé per a l'esport de Cleveland", va apuntar James.

Notícies relacionades

SENSE POR

Tot i que, en principi, derrotar els campions del 2003 i del 2005 es presenta com una tasca realment complexa, els pupils de Mike Brown se senten ara tan forts que es veuen capaços de posar en dificultats Duncan, Parker, Ginobili i companyia. Lebron, que té una mitjana de 25,8 punts per partit en aquests play-off, es pot anar preparant per a la duresa de la defensa de Gregg Popovich. I si no, que l'hi preguntin a Steve Nash, el base dels Suns, que encara té al nas la marca de la trompada que li va donar Parker a la semifinal de la Conferència Oest. La sèrie, al millor de set partits, començarà dijous a San Antonio.