Jutjat penal

Condemnats set càrrecs del PDECat per proposar la desviació de fons municipals

  • La sentència afirma que un regidor del partit va ser acovardit perquè permetés que l’executiva local tingués accés als diners destinats al grup polític a l’ajuntament

Condemnats set càrrecs del PDECat per proposar la desviació de fons municipals
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat set membres de l’executiva local del PDECat a Esplugues de Llobregat per proposar a un regidor del partit malversar fons municipals i, al no aconseguir-ho, intentar coaccionar-lo, segons la sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els imputats també hauran d’indemnitzar amb 4.000 euros la víctima, Albert Comellas, representat per l’advocat David Aineto. La pena és menor a la fixada en el Codi Penal per cada delicte per l’aplicació de l’atenuant molt qualificat de dilacions indegudes en la tramitació del procediment.

La sentència del Jutjat Penal número 8 diu que els set condemnats, «actuant tots de previ i comú acord» i amb la finalitat d’obtenir fons per cobrir les necessitats del partit, van instar «fermament i insistentment» Comellas perquè el grup municipal, format per aquest i una altra persona, permetés que l’executiva local del partit manegés els diners percebuts pel grup municipal com assignació per al seu funcionament o els transferís directament al PDECat.

Notícies relacionades

Aquesta sol·licitud, assenyala el jutge, la van efectuar «sabent» que la dotació de mitjans personals i materials establerta pel reglament de l’Ajuntament d’Esplugues i l’assignació aprovada per un ple el juliol del 2015 «no es podia destinar a cobrir les necessitats del partit». Aquesta suma era, al mes, de 650 euros per grup i 380 per cadascun dels membres. La sentència declara provat que els acusats, «amb clar coneixement de la normativa contrària a les seves pretensions», van demanar a Comellas «tenir accés a una part dels diners provinents de les arques públiques municipals» per finançar les necessitats del PDECat, «incloses les d’organitzar una campanya electoral».

Expulsat del partit

Comellas no va accedir a aquesta pretensió i ho va posar en coneixement dels òrgans del partit, la fiscalia i un jutjat. La sentència afegeix que en una reunió un acusat, «parlant en nom de tots» els imputats, incideix la sentència, va intentar acovardir el llavors regidor amb expulsar-lo del partit i amb la pèrdua de la seva condició de regidor si no permetia que l’executiva local del PDECat pogués accedir als fons del grup municipal. Els acusats no van aconseguir el seu propòsit i Comellas va ser expulsat del partit l’octubre del 2017, i va passar a ser un regidor no adscrit.