Ceràmica de creació

La Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós entrega els premis de la seva 20a edició

El primer premi d’aquest esdeveniment ha sigut per a la colombiana Natalia Castañeda; el segon per a la ucraïnesa Olga Simonova, i el tercer, per a la francesa Anne Laure Cano

La Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós entrega els premis de la seva 20a edició

Ayuntamiento de Esplugues de Llobregat

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els premis de la 20a edició de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós –el certamen d’aquestes característiques amb més història de Catalunya i un referent internacional–, que organitza l’Ajuntament d’Esplugues (Baix Llobregat), s’han donat a conèixer aquest dimecres 27 d’octubre a La Masoveria de Can Tinturé. Aquesta edició havia de celebrar-se l’any passat, però no va ser possible a causa de la pandèmia.

Aquest any, 166 obres, 83 artistes de tot el món (un 35%, de procedència estrangera), s’han presentat a concurs. Les 24 peces finalistes són creacions de 18 artistes internacionals.

El jurat d’aquesta edició, que ha destacat la creativitat i l’originalitat de les peces guardonades, ha estat format per Jordi Marcet, ceramista i president de l’Associació de Ceramistes de Catalunya; Anna Pujades, doctora en Història de l’art i professora al Centre Universitari de Disseny Eina, i Àlex Mitrani, conservador d’art modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Premis

El Premi Ciutat d’Esplugues, dotat amb 4.000 euros, ha recaigut en l’artista colombiana i establerta a Barcelona Natalia Castañeda per l’obra Dolmen. El jurat ha destacat «l’atreviment del seu format» i el «joc entre monument i trasto». Es tracta d’un conjunt format per una peça de ceràmica i dues cadires vintage com a element de suport, que trenca el concepte clàssic de l’obra de ceràmica, creant un conjunt escultòric.

El Premi Angelina Alós, amb una dotació de 3.000 euros, ha sigut per a l’obra ‘The time is out of joint’, de la ucraïnesa resident a Alemanya Olga Simonova, formada per dues peces de porcellana pintada a mà, en la qual destaca la complexitat plàstica i tècnica, i la potent evocació simbòlica. Una obra que s’ha d’observar en 360 graus per captar tota la seva complexitat.

El Premi Pujol i Bausis, amb 2.000 euros, se l’ha emportat Replis 2, de la ceramista francesa Anne Laure Cano –amb estudi a Barcelona–, «per la subtil combinació entre refinament i runa». Una obra en la qual destaca la combinació de colors i l’acabat volgudament deforme per donar lloc a una peça de gran bellesa.

El jurat també ha atorgat una menció honorífica a la peça ‘The ripple of the spring’ pel «qualificat revisionisme de la tradició i la seva orientació biomòrfica», de l’artista taiwanès Chen Chung Yu.

Component digital

La dimensió digital de la Biennal és una de les novetats d’aquesta edició. L’entrega de guardons s’ha emès en directe a través del canal Youtube de l’Ajuntament d’Esplugues. En l’exposició s’han incorporat codis QR que donen accés a vídeos dels mateixos artistes seleccionats i premiats, a través dels quals ens expliquen les seves pròpies creacions.

En l’edició del 2014 es va instaurar el Premi del públic, atorgat per votació popular, que donava veu al públic que visitava l’exposició i podia escollir la seva peça favorita. En aquesta edició, els Museus d’Esplugues proposen anar més endavant i obren aquesta votació a tothom a través d’un procés de participació ‘on-line’.

A través de la plataforma de participació ciutadana Esplugues Participa, el públic virtual de la 20 Biennal podrà votar la peça que més li agrada; aquests vots se sumaran als vots presencials, i l’artista escollit/ida tindrà l’oportunitat d’exposar conjuntament amb les tres artistes guanyadores en una nova mostra a la seu de l’Associació Ceramistes de Catalunya Barcelona a la tardor del 2022.

Notícies relacionades

Com en les últimes edicions, la Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós 2021 ha comptat amb el patrocini de tres empreses molt vinculades a la ciutat com són FIATC Seguros, Nestlé España SA i Soler i Sauret SA.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Art