Joves i salut mental

Pugen un 47% les urgències per trastorns mentals en joves a Sant Joan de Déu

Les dades de l’Hospital d’Esplugues revelen que el confinament i la pandèmia de la Covid-19 han impactat d’una manera notable en la salut mental dels adolescents

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els pacients adolescents atesos a les urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) per trastorns mentals durant el primer trimestre del 2021 van augmentar un 47% en comparació amb les visites durant el mateix període de l’any anterior.

En la presentació del 12è informe FARS, que recull els principals problemes de salut mental que pateixen els adolescents, la cap de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, Montse Dolz, ha destacat aquest dijous que el confinament i la pandèmia de la Covid-19 han impactat d’una manera notable en la salut mental dels adolescents.

L’aïllament del confinament, l’estrès per les dificultats econòmiques o els traumes no resolts, així com la disminució d’hàbits saludables i elements reguladors de l’entorn com la socialització han sigut factors que han impactat negativament en la salut mental dels adolescents.

Trastorns alimentaris i temptatives de suïcidi

A més d’incrementar les visites a urgències, Dolz també ha destacat que, l’últim any, als centres de salut mental infantil i juvenil de l’àmbit comunitari a Catalunya les consultes per Trastornos de la Conducta Alimentària (TCA) han augmentat un 25%, mentre que a la Unitat de TCA de Sant Joan de Déu les derivacions s’han duplicat. Els casos de TCA, en els quals 9 de cada 10 afectades són noies, indiquen que el confinament ha suposat un factor de risc de recaiguda i empitjorament que s’ha pogut veure influït per una exposició més gran a les xarxes socials, i la consegüent incorporació d’ideals de bellesa d’extrema primesa, així com per un empitjorament del clima familiar pel fet de conviure més amb els pares, que augmenten el seu estrès davant els canvis de comportament de la filla.

Pel que fa al nombre de temptatives de suïcidi, abans de la pandèmia, entre el desembre del 2019 i el febrer de l2020 Sant Joan de Déu va atendre 101 casos, mentre que entre el desembre del 2020 i el febrer del 2021 se’n van registrar 206, un augment destacable, tot i que Dolz ha demanat no ser alarmistes i ha assenyalat que el número absolut «és relativament assumible» i que el gruix dels nous casos són d’intensitat lleu.

Factors clau

Sobre l’impacte de la pandèmia en la salut mental dels adolescents, tot i que ha assenyalat que encara és aviat per treure conclusions, Dolz ha indicat que el confinament ha sigut «un factor desencadenant» que ha provocat un increment de casos i un agreujament dels existents.

Segons la cap de l’Àrea de Salut Mental, l’aïllament social, la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia i les situacions traumàtiques no resoltes –com el dol complicat per no poder acomiadar éssers estimat-, juntament amb la reducció de factors protectors com l’escolarització, l’oci i la socialització han provocat que trastorns que potser s’haurien manifestat més tard s’hagin manifestat de cop. «Al tenir tot l’estrès junt en un mateix moment, la prevalença ha augmentat, s’han presentat tots els casos alhora. No pensem que realment tots haguem d’estar molt més malalts a partir d’ara, sinó que ha coincidit en el temps», ha resumit Dolz, que igualment ha expressat la seva preocupació per la capacitat del sistema sanitari de donar una resposta a aquest deteriorament de la salut mental.

Sobre l’augment de visites a urgències, Dolz ha assenyalat que una possible explicació de l’increment és la dificultat d’accés a l’atenció primària, que és la porta d’entrada dels casos lleus. «En lloc d’anar al centre de salut mental, que era la porta d’entrada habitual, amb tota la crisi sanitària i els problemes d’accessibilitat, la població ha sigut més reticent a consultar per símptomes més incipients i per tant no hi han anat. I després, els casos eren més greus i per això tenim més augment d’urgències», ha plantejat.

Prevenció

Notícies relacionades

Per prevenir i detectar precoçment els problemes de salut mental entre nens i adolescents, Sant Joan de Déu ha presentat un decàleg amb consells i senyals d’alerta per detectar aquests trastorns, com poden ser els canvis bruscos d’humor i de comportament, problemes de son, aïllament o deixadesa, entre altres.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO