PLAGUES

Detectada la presència d'una xinxa asiàtica en zones urbanes d'Esplugues

L'insecte no pica les persones ni als animals, però sí que produeix greus molèsties, ja que busca refugi a l'interior de les cases

captura-de-pantalla-2018-06-11-a-las-124643

captura-de-pantalla-2018-06-11-a-las-124643

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha informat aquesta setmana a l’ajuntament espluguí que s’ha detectat la presència d’una xinxa d’origen asiàtic (‘Halymorpha halys’) en zones urbanesd’Esplugues de Llobregat. 

L’insecte, que no pica ni les persones ni els animals, és conegut popularment com a ‘xinxa marró’ per la seva coloració dorsal marró i es distingeix d’altres xinxes autòctones per les dues bandes blanques que té a les antenes.

Va ser detectat per primera vegada a Europa l’any 2007, a Suïssa, i des d’aleshores s’ha anat propagant per tot el territori europeu. A Catalunya, es va detectar per primera vegada la seva presència a Girona l’any 2016 i actualment ja està en 35 municipis de tot el territori.

A la ciutat veïna de l’Hospitalet, per exemple, el consistori i la Generalitat van dur a terme l’any passat una sèrie d’actuacions per combatre la presència d’aquesta plaga invasora, que no és nociva per a les persones, però que pot causar greus molèsties, ja que sol buscar refugi a dins dels vehicles i a les cases.

Greus molèsties

Així, es poden concentrar grans volums d’aquest insecte en parets i finestres, provocant, a més, fortes olors desagradables. La xinxa ‘Halymorpha halys’ s’alimenta de plantes dels parcs i els jardins i dels cultius agrícoles, i per això també pot resultar molt nociva per a l’agricultura

Des del consistori avisen que, en cas de detectar la seva presència a dins de les cases, no és recomanable aplicar insecticides, a causa de la poca eficàcia d’aquests tractaments sobre aquesta mena d’insectes, i asseguren que la millor opció és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Notícies relacionades

Així mateix, si algun veí vol confirmar que es tracta d’una xinxa exòtica, pot fer una fotografia i penjar-la en un portal web, on el DARP i l’IRTA confirmaran que es tracta d’aquest insecte i podran estudiar millor la seva propagació pel territori.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA