Anar al contingut

URBANITZAR EL BARRI

Primer pas per convertir en residencial la zona industrial del barri espluguí de Can Clota

El ple ha aprovat la modificació del PGM que permetrà transformar la zona sud del barri i incorporar nous equipaments i zones verdes

El projecte inclou la construcció de 166 vivendes, 50 de les quals s'oferiran en règim de protecció oficial, i l'ampliació del carrer Oriol

El Periódico

Primer pas per convertir en residencial la zona industrial del barri espluguí de Can Clota

L’Ajuntament d’Esplugues  va celebrar dimecres passat la primera sessió plenària de l’any, en la qual es va aprovar una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a la zona sud del barri de Can Clota que permetrà transformar una àrea industrial en desús en zona residencial, amb vivendes, equipaments i espais verds.

La modificació municipal va ser aprovada amb els vots favorables del PSC, ERC, el PP, el PDECat i Canviem Esplugues, les abstencions de Ciutadans i la CUP i el vot en contra d’ICV, mentre que el regidor no adscrit Albert Comellas va optar per no votar aquest punt.

La intenció del consistori és reordenar les parcel·les industrials situades a la zona sud del barri, on s’ubiquen els laboratoris CETIR i l’antiga farmacèutica Bristol-Myers Squibb, amb l’objectiu de mantenir una part de l’edificació existent i assignar a l’altra “usos residencials més coherents amb l’entorn de la ciutat”.

Amb aquesta reordenació, es preveu que Can Clota guanyi espais verds, equipaments i vivendes, ja que es facilitarà la construcció de 166 immobles, dels quals 50 seran de règim de protecció oficial. Al seu torn, s’ampliarà el carrer Oriol, que en un futur serà de 18 metres –actualment és de 9–, la qual cosa facilitarà la connexió de la zona amb el Parc de la Solidaritat.

Posicionaments municipals

El portaveu del PSC, Eduard Sanz, va explicar en el ple la voluntat del consistori de transformar aquesta zona industrial “que fa molts anys que està en desús” i que es troba, a més, al costat de les escoles Prat de la Riba i Marta Mata, recalcant la “idea de consolidar i acabar” un barri que, per les seves dimensions, és “eminentment residencial”.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, va explicar l’abstenció del seu grup assegurant que, tot i que la reordenació “és necessària” i permetrà “ampliar en equipaments públics i vivenda social”, creuen que “s’hauria pogut reordenar d’una altra manera”. Així, els taronges van preferir “esperar l’aprovació provisional” per posicionar el seu vot, “que ara mateix és abstenció”.

Per la seva banda, Oriol Torras, portaveu d’ERC, va assegurar que els membres de la seva formació s’havien estat plantejant els punts positius i negatius del pla i que, finalment, van considerar que era “una oportunitat per reordenar una zona que realment no necessita”.

ICV, en contra de la modificació

En representació del PP, Mercè Haro va votar a favor “per tots els beneficis” que comporta aquesta modificació del PGM, mentre que la vocal d’ICV, Estefania Zafra, va manifestar el seu desacord amb “la construcció d’un edifici de planta baixa més set”, tot i que afegia que la formació espera canviar el seu sentit de vot en un futur.  

Perquè això es doni, Zafra posava com a condició que “els pisos de protecció oficial de titularitat municipal canviïn de règim general a règim especial”, fet que obriria la porta a la seva aprovació. El portaveu del PDECat, Sant Siquier, va manifestar que “ara sí que fa falta atendre aquesta proposta a iniciativa privada, que es va gestar el 2014”.

En aquest sentit, Siquier feia referència a l’ampliació d’algun vial i al 30% de vivendes que es destinarà a protecció pública protegida a diferents nivells per aprovar aquesta modificació, que ara sí que “satisfà en bona mesura les expectatives i exigències d’aquesta corporació”.

Falta d’aparcament

Anna Coll, portaveu de la CUP, formació que es va abstenir en la votació, va explicar que la modificació del PGM els plantejava “certs dubtes, entre altres coses perquè no s’aprofita el replantejament de la zona per introduir noves places d’aparcament al subsol, que ajudarien a resoldre el problema que hi ha en aquest àmbit a la zona”.

Per la seva banda, el representant de Canviem Esplugues, Julián Carrasco, va manifestar que aquest dictamen té aspectes negatius com “l’edifici singular de set plantes”, l’“impacte visual” del qual creuen que probablement “no agradarà”; però que també té aspectes positius, ja que és “una oportunitat per a una zona degradada, sense activitat i abandonada des de fa dues dècades”.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes: Ajuntaments