Impostos

L'Ajuntament d'Esplugues garanteix la congelació de l'IBI per al 2018

Les famílies nombroses residents al municipi seguiran gaudin de bonificacions fiscals

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Esplugues aprova la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles per garantir que, durant el 2018, aquest impost no tindrà increment al municipi. Hi han votat a favor PSC, Cs, ICV, PDeCAT, CE i la regidora no adscrita; s'han abstingut ERC i CUP.

Al Butlletí Oficial de l'Estat de 30 de desembre de 2017, es va publicar el Reial decret llei 20/2017, que fixa els coeficients d'actualització dels valors cadastrals per a l'exercici 2018 i estableix que, a Esplugues, per ser l'any 1997 l'entrada en vigor dels últims valors cadastrals, li correspon un coeficient d'actualització de l'1,04.

Per corregir l'efecte d'aquesta actualització i no incrementar la pressió fiscal per aquest tribut, el ple aprova rebaixar el tipus de gravamen de béns urbans per a aquest exercici pressupostari, que queda fixat en un 0,672%, i substitueix l'anterior del 0,698%.

D'altra banda, les famílies nombroses empadronades a Esplugues continuaran gaudint de bonificacions fiscals en l'IBI. En aquest sentit, el plenari ha aprovat l'actualització de l'import del valor cadastral. A més dels requisits d'empadronament i de tractar-se del domicili habitual, aquest any es requereix tenir un valor cadastral inferior a 96.512 €, en lloc dels 92.800 € que estava fixat fins ara.

En el decurs del debat al ple, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, assegura que "si no preníem aquesta mesura, hauria significat que els ciutadans d'Esplugues haurien hagut de pagar l'IBI amb un increment d'un 4%, per això hem hagut de baixar el tipus impositiu i compensar aquesta pujada que s'hauria donat pel valor cadastral, perquè no s'incrementi l'IBI".

Sanz explica que, vista la data del Reial decret a 30 de desembre, "hem hagut d'avançar fins i tot el ple precisament per evitar que aquest 4% fos formal" i va afegir que "no cal incrementar impostos, sinó finançar correctament aquells serveis necessaris i sobretot aquells obligatoris per a l'Ajuntament".

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, remarca que des del seu partit "estem en contra de qualsevol element de pressió fiscal" i ha recordat que aquest era el punt número u de l'acord per als pressupostos municipals a què va arribar el seu grup amb el govern municipal. Afegeix que "la partida d'ingressos no es penalitza, queda igual".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Oriol Torras, argumenta l'abstenció del seu grup dient que "pensem que mantenir congelat aquest imposto mentre el valor cadastral va pujant cada any, està provocant un segon efecte pervers, perquè mentre l'Estat va apujant el valor cadastral dels béns immobles, l'Ajuntament va abaixant l'IBI i això provoca de retruc que qui es beneficia en últim terme de la pujada del valor sigui l'administració de l'Estat". Afegeix que "tenir congelat eternament aquest impost també és insostenible tècnicament i políticament".

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, manifesta que "el govern de l'Estat ens fa anar malament de nou i publica aquest Reial decret el 30 de desembre, quan l'any passat ho van fer el 5 de novembre. Ara ens pertoca, donats els compromisos polítics que tenim, que repercuteixi en un increment de pressió fiscal, adequar el nostre tipus de gravamen".

En el seu torn, la portaveu de la CUP, Anna Coll, comenta que "malgrat que les modificacions no les acordem aquí al municipi, aquesta dinàmica de parlar de les coses sempre a última hora impossibilita que es puguin tractar els temes i incorporar millores en aquestes taxes que repercuteixen en la població, com per exemple els criteris progressius i el valor cadastral".

Notícies relacionades

Per últim, la regidora no adscrita Laura Benito argumenta el seu vot dient que "la congelació d'impostos ja es va aprovar en aquest ajuntament; per tant, entenc que hem de complir el compromís que vam adquirir amb els ciutadans; per tant, el nostre vot serà a favor".

Més notícies d'Esplugues

Temes:

IBI