Entrevista

Pilar Díaz: "Necessitem líders que sàpiguen trobar solucions i no agitar les masses"

L'alcaldessa d'Esplugues assegura que el PDeCAT no abandona el Govern municipal per l'1 d'octubre sinó per desavinences internes en el partit

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues.

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. / LAURA MARÍN

5
Es llegeix en minuts
LAURA MARÍN / ESPLUGUES

Pilar Díaz, alcaldessa d'Esplugues, valora en aquesta primera part de l'entrevista concedida a EL PERIÓDICO la situació política i social que viu Catalunya pocs dies abans de l'1 d'octubre, data marcada per a la celebració del referèndum. Tot i que reconeix que es tracta d'"una situació molt complicada", advoca perquè les administracions locals intentin transmetre que els seus ciutadans visquin "això amb total normalitat, que és el que el país no està fent". 

-Sembla obligat començar pel tema que ocupa totes les portades aquests dies. Què n'opina i com creu que està la situació?  -

La situació ara mateix la veig molt complicada. Molt complicada perquè el que estem vivint és un desafiament i segurament també un pols entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l'Estat. I, sense entrar en més consideracions, la vivim amb molta preocupació.

-Preocupació?  -

Penso que hi ha una part dels líders polítics que, encara que sigui una situació molt complicada, no s'estan preocupant per donar calma i tranquil·litat, que crec que és el que haurien de fer i en lloc d'agitar les masses. Això no és bo. Ara estem veient com fan mítings des de la presidenta del Parlament de Catalunya, que puja a les tarimes a peu de carrer o a les acampades, fins al mateix president de la Generalitat. I crec que això no és gens bo. El que necessitem ara, en un moment de tanta i tanta dificultat, en un dels moments de més desafiament i preocupació de la nostra democràcia, són líders amb un perfil completament diferent del que tenim.

-Què s'hauria d'esperar d'aquests líders? -

Primer, que sàpiguen trobar solucions. Encara que el problema sigui molt complicat, és la nostra obligació. Després, que siguin capaços també, fins i tot en moments com el d'ara, de fer pedagogia, d'explicar. Però és clar, si el que fem és agitar les persones i apel·lar als sentiments sense aportar en cap moment motius o raons, doncs ens trobem en aquesta situació de crispació.

- I com afecta això als municipis? -

Evidentment que té un component que directament ens afecta, perquè al final formem part del país i perquè aquí tenim gent que cada dia surt a fer coses, que té família, amics, companys… i les relacions habituals entre persones es veuen afectades. No obstant això, intentem que afecti el mínim. Intentem fer el que fem cada dia i dir a la gent que faci el que fa cada dia.

-Però és difícil no estar-ne pendent…  -

Sí, tot i això, estem pendents de les notícies, de les decisions que van prenent un i un altre govern… i de moment la preocupació és alta perquè el  que veiem és que això és un procés en escalada. Malgrat això, el que intentem explicar molt bé a la gent que en un moment com aquest, encara que pensem diferent, hem de ser capaços de parlar, d'explicar-nos per què pensem diferent i de viure això amb total normalitat, que és el que el país no està fent.

-Passi el que passi, es voti o no, surti un sí o surti un no…  -

No, hi ha una cosa que segur que no passarà: que votem i surti un no. Això ja t'ho avanço.

-Vostè creu?  -

És impossible que passi, perquè hi ha molta gent que s'abstindrà i no anirà a votar, però que en un referèndum vinculant i legal sí que aniria. Per això, aquest diumenge no se sentirà cridada a votar.

-En qualsevol cas, passi el que passi diumenge, a vosaltres el procés sí que us ha afectat perquè ha fet que PDeCAT trenqui el seu pacte. Com afecta això al futur del Govern municipal?  -

El que voldria és no associar aquesta sortida del Govern municipal a l'1 d'octubre, perquè no hi té res a veure. És a dir, si no existís el referèndum, també haurien deixat el Govern municipal. Jo va donar que al final hem de ser gent madura, adulta, no enredar en política i ser molt rigorosos. Després cadascú defensa les seves idees, el seu programa, té les seves conviccions… però això de fer-nos trampa, no.

-Trampa?  -

Fa molts mesos que parlem del tema i tots sabem que se'n van perquè tenen dificultats en la seva formació política a Esplugues. Els seus regidors, especialment un d'ells, no s'entén amb l'actual direcció, i una mostra d'això és que s'han portat a la fiscalia, hi ha denúncies pel mig i, precisament ara estan en un procés que inclou fins i tot una amenaça d'expulsió del partit. Per tant, crec que és molt lleig dir que el PDeCAT se'n va del Govern municipal per l'1 d'octubre.

-Però és el que ells han anunciat…  -

No se'n van per això. Mai hem parlat de l'1 d'octubre, mai ens han plantejat res, mai ens han demanat res, i se'n van perquè amb 1 d'octubre o sense, se n'haguessin anat igual. Ells ara necessiten temps per ordenar casa seva i posar-se d'acord entre ells, que són pocs i mal avinguts.

-Malgrat aquesta ruptura, com valora els dos anys de Govern municipal conjunt?  -

El balanç d'aquests dos anys de Govern per a nosaltres ha sigut molt positiu. Per què? Perquè vam acordar un programa conjunt, vam fer un pacte de Govern amb una sèrie de punts que havíem de tirar endavant, i quan ara els repasses veus que pràcticament tots s'han portat a terme o s'estan desenvolupant.

-Ha iniciat una ronda de contactes amb tots els partits municipals. Planteja nous pactes de Govern?  -

De moment crec que no. La veritat és que vam fer l'oferiment en el seu moment a algun dels grups que ja tenien tradició a l'Ajuntament i estàvem treballant amb ells en l'anterior mandat, amb els quals vam aprovar alguns pressupostos, i finalment es va concretar aquesta aposta, aquest pacte de Govern amb la llavors CiU. Crec que després del que ha passat, el que tenim intenció de fer és acabar de parlar cada un dels temes i els punts als plens i impulsar-los amb la resta de grups.

-Llavors, de moment no es planteja un nou pacte de Govern?  -

La veritat és que ara no és el moment, i més pel context de país que estem patint, és molt complicat plantejar-se una altra cosa. Però aquests dos anys també ens han servit, no sé si perquè fructifiqui un altre pacte de Govern, però, si més no, per treballar molt a gust amb els grups que tenim representats a l'Ajuntament. I, per tant, al marge que tinguem altres acompanyants al Govern o no, esperem poder aprovar moltes coses amb tots els grups, que han vingut amb una actitud molt constructiva i responsable, de suma. Partits amb els quals hem aprovat pressupostos i hem aconseguit votar alguns temes per unanimitat, sent vuit formacions polítiques i una regidora no adscrita.

-No sempre és fàcil aconseguir aquesta unanimitat…  -

Notícies relacionades

No. Per això jo valoro molt positivament la gent que ve a treballar per la seva ciutat de manera tan constructiva. Veurem de què som capaços en el futur, però jo espero que una bona part de tot això pugui continuar.

Més notícies d'Esplugues