Salut

Un nen torna a córrer gràcies a una intervenció realitzada al Sant Joan de Déu

Els metges d'Esplugues li han implantat uns elèctrodes al cervell per frenar les descàrregues neuronals responsables del trastorn del moviment

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ESPLUGUES

Un equip de neurocirurgians i neuropediatres de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues ha tractat un nen de 9 anys que patia un greu trastorn del moviment que li impedia caminar. Els neurocirurgians li han implantat uns elèctrodes al cervell per a frenar les descàrregues neuronals responsables del trastorn que li recargolava els músculs, provocava postures anòmales, impedia caminar i amenaçava amb postrar-lo en una cadira de rodes. Tres setmanes després de la intervenció, el nen corre i juga a futbol.

El pacient, que resideix a Las Palmes de Gran Canària, presentava una distonia general primària, un trastorn del moviment que contrau de manera simultània i sostinguda els músculs, i provoca greus deformacions de les extremitats que incapaciten el nen de manera progressiva fins a immobilitzar-lo completament.

En la majoria dels casos, aquests nens no presenten altres afeccions neurològiques de forma que mantenen les seves funcions cognitives i són totalment conscients de la situació.

Encara que l'estimulació cerebral profunda està aprovada per la FDA per al tractament de la distonia generalitzada en nens i que és l'únic tractament efectiu en molts casos, a Espanya no hi ha cap centre de referència pediàtric per intervenir-los. 

En aquesta intervenció s'ha utilitzat un robot d'última generació que permet implantar els elèctrodes al cervell amb trajectòries planificades prèviament.

Respecte a la cirurgia tradicional, el robot presenta com a avantatges que els cirurgians no han de col·locar un marc guia al cap del pacient i poden implantar múltiples elèctrodes en un lapse de temps més curt, circumstàncies que redueixen ostensiblement la durada de l'operació.

Notícies relacionades

L'Hospital Sant Joan de Déu atén pacients de tot l'Estat perquè ha estat designat pel Ministeri de Sanitat centre de referència nacional (CSUR) per al tractament de malalties estranyes que cursen amb trastorns del moviment a la infància, com és el cas de la distonia generalitzada primària.

Més notícies d'Esplugues