La polèmica

L’Espanyol esclata contra els àrbitres en un comunicat oficial

  • La crònica de l’Espanyol-Athletic: els Williams destrossen l’efecte Luis García

  • Luis García: «En quatre dies és impossible canviar les coses, falta més mala llet»

L’Espanyol esclata contra els àrbitres en un comunicat oficial

Efe

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Quan s’està amb l’aigua al coll, qualsevol decisió polèmica contrària als teus interessos resulta encara més transcendental. L’Espanyol havia mantingut silenci fins ara en qüestions arbitrals, però el gol anul·lat a Braithwaite per unes mans assenyalades pel VAR de Joselu i l’expulsió perdonada a Dani García han enfurismat el club blanc-i-blau, que ha emès un comunicat, com també va fer el Sevilla després del seu últim empat contra el Celta. L’entitat denuncia «la disparitat de criteris arbitrals en l’aplicació del VAR» i recorda algunes accions patides durant el curs en què se sent especialment perjudicat.

El text sencer del comunicat és el següent:

«El RCD Espanyol de Barcelona vol mostrar la seva disconformitat i preocupació per les actuacions arbitrals rebudes al llarg de la temporada i especialment, per la disparitat de criteris arbitrals en l’aplicació del VAR.

Entenem que diferents errors en l’ús de la tecnologia VAR han perjudicat de forma notable el nostre equip, una cosa que és més que evident les dues últimes jornades. En la passada, a Girona, un penal assenyalat pel col·legiat al nostre jugador, Vinícius de Souza, al final del partit, no és revisat pel VAR malgrat que no hi ha cap acció punible a l’àrea; avui, no obstant, sí que entra en escena el VAR per anul·lar un gol legal a Martin Braithwaite en el minut 43 del RCD Espanyol - Athletic Club, a l’assenyalar-ne una suposada i inversemblant mà voluntària prèvia de Joselu Mato.

No obstant, el que confirmen les imatges del VAR és que el davanter és clarament agafat pel braç pel jugador de l’Athletic Club, Vivian, dins l’àrea i, com a conseqüència, la pilota impacta a la seva mà, sent a més impossible que hi hagi cap voluntarietat en l’acció. Tampoc s’ha considerat oportú avui mostrar la segona targeta i, per tant, l’expulsió de Dani García en el minut 42 de partit quan talla, sense cap opció de disputar la pilota, una acció de contraatac del nostre equip en què s’aplica llei de l’avantatge.

Parlem d’accions determinants per al resultat final dels últims dos partits. Accions que s’afegeixen a greuges comparatius com els patits en la jornada 2 contra el Rayo, en què el VAR intervé per expulsar Sergi Gómez per un suposat cop de colze a un rival, o en la jornada 7, contra el València, en què l’expulsat per idèntica acció, també després de revisió del VAR, va ser Martin Braithwaite. El VAR no va trobar oportú revisar una acció idèntica en la jornada 19 a Almeria, quan la víctima de l’acció va ser el davanter danès. Un partit en què vam tenir el dubtós honor d’assistir a la primera revisió a peu de camp per part del col·legiat d’un fora de joc mil·limètric diverses passades abans d’una acció que va acabar amb un penal clamorós sobre Edu Expósito, que a més hagués comportat l’expulsió de César de la Hoz.

«No podem continuar impassibles»

Un cop més, i malgrat acabar en victòria l’enfrontament, el partit contra el Betis de la jornada 18 va significar un gol anul·lat a Aleix Vidal per una suposada falta prèvia de Puado. Un Puado que va ser agafat per un rival a l’àrea abans que en una acció per mirar de desempallegar-se’n va colpejar fortuïtament la cara del mateix rival. Tampoc aquí va aparèixer el VAR.

Notícies relacionades

I un llarg etcètera d’accions en què el denominador comú és el criteri dispar a l’hora d’utilitzar o no la tecnologia VAR existent i el clar perjudici, segons el nostre parer, dels nostres interessos.

No pretenem excusar en l’arbitratge, errors propis que són els que principalment ens situen en una complexa situació esportiva en aquest final de temporada. Som i serem respectuosos amb la difícil tasca arbitral i hem mostrat una exquisida empatia des que va arrencar la competició malgrat creure reiterades vegades que el criteri i les decisions ens eren esquius. Però no podem seguir impassibles davant una situació d’objectiu perjudici i criteri dispar en l’ús de la tecnologia i en l’aplicació del reglament».

Temes:

Espanyol VAR