Nou fiasco periquito (1-2)

La crònica de l’Espanyol-Athletic: els Williams destrossen l’efecte Luis García

• L’equip periquito fracassa en l’estrena del tècnic asturià i pateix la cinquena derrota consecutiva

• El gol de Darder en el minut 90 va ser insuficient contra un Athletic que va poder fer més sang.

Quique García / Efe

3

L’efecte Luis García tampoc va poder aixecar un Espanyol en caiguda lliure que seguirà en la zona de descens a 10 jornades del final de Lliga. Lluny de protagonitzar una reacció, l’equip periquito va completar un altre partit per oblidar, va encadenar la cinquena derrota consecutiva i va repetir una altra pèssima actuació a casa. L’Athletic d’Ernesto Valverde es va aixecar del cop de la Copa a Cornellà amb una actuació convincent (1-2). Els Williams, primer Iñaki (m. 22) i després Nico (m. 75), van amargar l'estrena del tècnic asturià. I va poder ser pitjor. Els bascos van tenir ocasions per fer més sang contra un rival que només es va il·lusionar amb el gol de Darder en el minut 90 després d’un regal d’Unai Simón.

La tàctica

Hi havia molta expectació per veure el primer onze de Luis García i el tècnic asturià va deixar el seu segell des del començament de la seva etapa, tant en la disposició tàctica com en l’estil de joc. El nou preparador es va decantar per un 4-2-3-1 amb Grajera i Expósito com a principals apostes, deixant fora Vini Souza, titular indiscutible amb Diego Martínez, i Denis Suárez. Melamed tampoc es va colar en l’alineació inaugural de l’asturià.

La idea de Luis García també va quedar clara des del primer minut, a la recerca de més possessió i joc combinatiu en lloc d'abusar tant del joc directe, com en l’anterior proposta. D’aquí la titularitat de Grajera, situat just per davant dels centrals per facilitar la sortida de pilota. Darder va començar més avançat (després va endarrerir la seva posició a l’entrar Melamed) i Puado va arrencar des de la dreta, però es va moure sempre cap endins.

Pacheco va guanyar més protagonisme amb el peu en accions que el públic no va acabar d’entendre. També va costar massa trobar Joselu. Darrere, Rubén Sánchez es va col·locar al carril dret i Óscar Gil a l’esquerre, el forat negre d’una defensa sense Pedrosa ni Brian Oliván, i la recuperació d’aquest últim és fonamental per tancar aquesta parcel·la amb garanties. En resum, un canvi de filosofia radical que demana temps, justament el que l’Espanyol no té.

La polèmica

Quedaven tot just 15 segons per al descans quan la grada de Cornellà va experimentar la primera alegria de l’era Luis García. Braithwaite va caçar una pilota dins l’àrea i va superar Unai Simón amb un magnífic xut que suposava l’empat. El cos tècnic també ho va celebrar de valent, però alguna cosa fallava. Joselu li va comentar alguna cosa al danès tapant-se la boca. Havia tocat la pilota amb el braç en l’acció prèvia al gol.

El VAR no va passar per alt el detall. El valencià Juan Martínez Munuera va considerar que aquest toc no va ser accidental (una cosa qüestionable) i va avisar l'andalús Munuera Montera, que va anar fins al monitor i va anul·lar el gol. En el futbol d’abans difícilment s’hauria vist una acció com aquesta, però la tecnologia sempre pot alterar el guió. Joselu va tocar la pilota amb la mà en la lluita amb Vivian i el gol va quedar en no-res. Tampoc hi va haver sort després en una possible mà de Yuri que el VAR no va entrar a jutjar.

L’ambient

L’‘efecte Luis García’ es va percebre durant tota la setmana amb la venda de més de 5.000 entrades amb les promocions del club i l’assistència massiva a l’entrenament de portes obertes a la ciutat esportiva Dani Jarque dijous passat. El desig era superar el rècord d'assistència de la temporada a casa, però el factor Setmana Santa va frenar les expectatives malgrat el bon horari de dissabte a la tarda.

L’entrada final va ser de 24.903 espectadors, per sota dels 26.231 de l’anterior duel a casa contra el Celta. El públic va dedicar alguns xiulets a Iñaki Williams i va acomiadar amb una gran xiulada l’àrbitre en el descans, just després d’anul·lar el gol de Braithwaite. No mereix tant patiment una afició que tem repetir el drama del 2020, quan l'equip va baixar a Segona després de 27 anys en l’elit. Més d'un periquito es va perdre el gol de Darder a l’abandonar l’estadi abans d’hora.