La crisi blanc-i-blava

L’amarg adeu de Diego Martínez a l’Espanyol: «Això fa molt mal»

El tècnic s’acomiada del club periquito deu mesos després del seu fitxatge amb la frustració de no poder concloure el seu camí.

L’amarg adeu de Diego Martínez a l’Espanyol: «Això fa molt mal»

RCDE

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Va arribar al club el 31 de maig del 2022 i ja és història. Deu mesos ha durat Diego Martínez a la banqueta de l’Espanyol. La trituradora de Chen Yansheng també es va carregar el tècnic gallec, que tenia una vida extra a Girona però no la va poder aprofitar. Amb quatre derrotes consecutives i en plena lluita per eludir el descens, el dirigent xinès va apostar per un cop d’efecte, un cop de volant en tota regla a la recerca d’un revulsiu. Luis García, l’exjugador periquito, serà el nou entrenador. Evitar l’infern viscut el 2020 amb la caiguda a Segona és l’objectiu. 

El ja extècnic de l’Espanyol es va acomiadar aquest dilluns a l’Auditori de l’RCDE Stadium, envoltat de part de la plantilla, el conseller Mao Ye i el director esportiu Domingo Catoira, que es manté en el càrrec de moment. No va ser un adeu fàcil per a l’entrenador, que es va emocionar en algun moment del seu discurs. «Han sigut hores molt intenses. Deixo un projecte que em va omplir. Tinc la pena que marxem sense acabar de recórrer el camí cap a l’objectiu. Em vaig presentar un 31 de maig amb una motxilla carregada d’il·lusió i ambició. M’acomiado amb molta tristesa, això fa molt mal», va assegurar Diego Martínez. 

«Un 20 sobre 10»

El preparador va assumir la responsabilitat de la situació en una trajectòria amb més errors que encerts que ha portat l’equip a aquesta crisi. «Quan les coses importen fan més mal. És un moment dur. El futbol i la vida és així: de vegades la coses no surten», va afegir, clarament afectat per una sortida que arriba molt abans del que esperava.

«Ho he donat tot. Sabíem que seria un camí ple de dificultats. Estàvem preparats per a això. Respecto la decisió del club, però no la comparteixo. Estic convençut que l’equip aconseguirà l’objectiu. Me’n vaig sense retrets». No va voler ser gaire crític, però va deixar un missatge per reflexionar: «Tot projecte és un procés i el nostre havia de començar des d’un altre punt i més a poc a poc».

El tècnic es va mostrar molt respectuós amb els seus jugadors. «Poso un 20 sobre 10 als professionals que formen part d’aquesta plantilla. No els puc mirar perquè m’emociono», va deixar anar abans de recalcar la seva millor aportació. «Aquest equip està unit, això significa que hem coses molt bones». Entre els laments, va tornar a recordar aquests errors puntuals que tant han danyat l’Espanyol, especialment en els partits de casa, la gran xacra d’aquesta temporada.  

Luis García, el novè

L’acomiadament de Diego arriba 11 mesos després de l’última destitució de Chen, la de Vicente Moreno, el preparador valencià que va ser fulminat després de confirmar-se la salvació matemàtica de l’equip a dues jornades del final de Lliga, un objectiu que ja s’havia aconseguit virtualment setmanes abans. 

Luis García, que va brillar com a jugador a l’Espanyol entre el 2005 i el 2011 (220 partits, 47 gols), només ha dirigit el Juvenil de la Damm i el RSC Internacional, el segon filial del Madrid. Als seus 42 anys torna a casa seva. Serà el novè tècnic en sis anys de Chen en el club des del seu desembarcament el gener del 2016, quan va proclamar el seu desig de veure l’Espanyol a la Champions en menys de tres anys. En aquell moment, Constantin Galca era a la banqueta.

Quique Sánchez Flores va ser la primera elecció de l’empresari amb plens poders. Després vindrien Rubi, David Gallego, Pablo Machín, Abelardo, Rufete, Vicente Moreno i Diego Martínez. Rubi, l’actual preparador de l’Almeria, va ser l’únic que no va patir la guillotina. Es va escapar al Betis el juny del 2019 després d’una notable temporada en què va tornar l’equip a Europa. 

«Ha sigut un honor»

Notícies relacionades

Tot i que sempre es va mostrar convençut de tirar endavant el projecte, el pols de Girona va ser l’últim que va dirigir el tècnic gallec, que ha estat 10 mesos en el càrrec. Enrere queda ja de la seva il·lusionant presentació el 31 de maig passat. «Podem aconseguir coses que ara mateix ni imaginem», va proclamar llavors l’extècnic del Granada, que arribava a l’RCDE Stadium després d’un any sense entrenar que va aprofitar per viatjar a Anglaterra amb la seva família.

Va firmar amb l’Espanyol fins al 2024, convençut de fer una bona feina. «L’Espanyol és un sentiment únic i vull viure’l», va dir també en la seva estrena. «Hem sentit molt a prop els periquitos. Vaig arribar sent un de Vigo, de Granada, me’n vaig amb la força del sentiment d’un periquito que ha fet impacte en el meu cor. Moltíssimes gràcies, ha sigut tot un honor», va concloure en el seu adeu.