El partit del Bernabéu (3-1)

La crònica del Reial Madrid – Espanyol: la història es repeteix

  • L’equip periquito s’ha avançat aviat amb un gran gol de Joselu, però els blancs han remuntat sense problemes amb els gols de Vinícius, Militão i Asensio. Els blanc-i-blaus continuen sense guanyar al feu blanc des de 1996.

  • ¿L’Espanyol juga amb les mateixes ganes al Bernabéu que al Camp Nou?

La crònica del Reial Madrid – Espanyol: la història es repeteix

Juan Carlos Hidalgo / EFE

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

No ha sigut el 4-0 del curs passat, que va certificar el títol de Lliga del Reial Madrid, però tampoc hi ha hagut un canvi de rumb en la història. Una vegada més, l’Espanyol ha caigut al Santiago Bernabeú (3-1), un estadi on fa 27 anys que no coneix el triomf. Aquest dissabte ha perdut una nova oportunitat. El gol de Joselu als 8 minuts només ha sigut un miratge. L’equip blanc hi ha reaccionat aviat i ja ha remuntat l’enfrontament abans del descans gràcies a un gran gol de Vinícius i un cop de cap de Militão. Poc ha canviat a la segona meitat. Ha estat més a prop el tercer, amb un travesser de Rodrygo inclòs, que l’empat blanc-i-blau, i Marco Asensio ha acabat certificant la victòria blanca en el temps afegit.

El debat

En una temporada amb notables resultats fora de casa, com l’empat aconseguit al Camp Nou després de 14 anys sense puntuar, la igualada al Metropolitano i el triomf a San Mamés, es plantejava la possibilitat d’acabar amb una maledicció que dura des del segle passat. No ha sigut possible. El gol de Joselu ha animat els periquitos, però ha acabat passant el que tots temien. L’Espanyol ha marcat massa aviat i ha acabat caient. 

Els blanc-i-blaus continuen sense guanyar des del doblet de Lardín del 21 d’abril de 1996. Ja són 26 partits de Lliga sense sortir victoriós del Bernabéu, amb 23 derrotes i 3 empats, l’últim la temporada 2012-2013. 

La tàctica

Hi havia expectació per veure el plantejament de Diego Martínez al Bernabéu. ¿Optaria per tres centrals o mantindria la seva opció preferida de quatre defenses? Veient els onze jugadors triats, amb Cabrera, Montes i Sergi Gómez entre ells, semblava que el tècnic es decantaria amb un 5-3-2, però finalment ha preferit el 4-2-3-1, amb Cabrera de lateral esquerre en lloc d’Oliván, afectat per un cop que l’ha fet arribar molt just al duel. 

Diego Martínez ha apostat pel doble lateral a la banda dreta, amb Rubén Sánchez per davant d’ Óscar Gil per intentar contenir Vinícius, el gran perill del Madrid. La principal novetat, però, ha sigut la titularitat de Gragera, que ha compartit el doble pivot amb Vini Souza, deixant la mitjapunta a Darder. Braithwaite ha sortit des de l’esquerra i Joselu ha sigut la referència a dalt. Denis Suárez ha sigut el gran sacrificat de l’alineació. 

Al Madrid, en canvi, Ancelotti no s’ha complicat la vida. Al centre del camp hi ha estirat Modric i Kroos com a interiors, amb Valverde d’extrem dret i Rodrygo de davanter centre en lloc del lesionat Benzema. Asensio i Ceballos han tornat a sortir des de la banqueta. 

El protagonista

L’Espanyol no ha trencat la seva nefasta ratxa de fiascos al Bernabéu, però almenys ha tancat la sequera golejadora al temple ‘merengue’. Als 8 minuts, l’equip periquito s’ha avançat amb una gol de Joselu després d’una assistència de Rubén Sánchez. El cop amb l’esquerra del gallec nascut a Alemanya ha tallat una travessia que durava des del 17 de maig del 2014, quan el portuguès Pizzi va anotar en el tram final del xoc .

Joselu ha tornat a veure porteria després de sis partits. La seva diana anterior va tenir lloc el 27 de gener en una altra derrota fora de casa a Almeria (3-1). Després es va perdre tres partits per una lesió muscular i no va marcar en els partits anteriors contra el Mallorca i el Valladolid. L’exjugador de l’Alabès suma 12 gols a la Lliga, un més que Benzema. Només el supera Lewandowski (15). L’ariet, que ha acabat fos, somia la trucada de Luis de la Fuente, que oferirà la seva primera convocatòria com a seleccionador divendres vinent 17 de febrer. 

El problema

Notícies relacionades

Passen les jornades i l’Espanyol continua sense solucionar la seva gran carència. Mentre en atac compta amb xifres pròpies d’un equip de la zona mitjana-alta de la Lliga, en defensa els registres l’abocarien gairebé al descens. En aquests moments, amb 39 gols en contra, només el Sevilla, l’Almeria i l’Elx se situarien per sota dels periquitos. 

És una llàstima aquesta fragilitat d’un conjunt que té una dupla tremendament eficaç de cara a porta. Joselu i Braithwaite solen complir sempre la seva missió, però costa horrors millorar les prestacions enrere. Els quatre únics partits en els quals no ha encaixat ni un gol van acabar amb victòries: a casa contra el Betis i el Valladolid, i fora contra l’Elx i l’Athletic. El Bernabéu era una plaça complicada per tancar amb clau i s’han complert els pronòstics.