Joies més enllà de Cracòvia

Aquest país europeu no només destaca pel seu patrimoni sinó també per la seva naturalesa, les seves experiències i la seva proposta de turisme en família

Joies més enllà de Cracòvia

silvia martinez

3
Es llegeix en minuts

Per a molts viatgers, la idea d’una breu escapada de tres dies a Polònia sembla suficient per conèixer l’essencial del país. No obstant, per a aquells que s’aventuren més enllà de les típiques rutes turístiques, Polònia revela una riquesa cultural i natural que els deixa captivats.

Entre les joies patrimonials del país destaquen ciutats mil·lenàries com Gdansk, a la costa bàltica, o Wroclaw, situada al sud-oest de Polònia. La capital, Varsòvia, guardonada com a Millor Destinació Europea el 2023, sedueix els visitants amb la seva diversitat arquitectònica, els seus històrics carrers i una oferta cultural inesgotable de multitud de museus entre els quals destaca el Museu Polin, reconegut com el millor d’Europa el 2016.

Per a qui desitgi explorar rutes menys transitades i viatjar de manera més relaxada, els paisatges al llarg del riu principal del país, el Vístula, ofereixen petites ciutats encantadores en ruta cap a destinacions com Cracòvia, Varsòvia o Gdansk.

Naturalesa sense igual

Però Polònia no només captiva amb el seu llegat urbà; la seva naturalesa convida els viatgers a respirar fondo i disfrutar de multitud d’activitats a l’aire lliure.

El país compta amb fins a 23 parcs nacionals, destacant el de Bialowieza, llar del gairebé extint bisó europeu.

La recent inclusió de l’espai natural País dels Volcans Extints (coneguts també com a Volcans Dorments) a la xarxa de Geoparcs Mundials de la Unesco o el reconeixement per tercer any consecutiu de l’Arbre Europeu 2024, deixa constància que Polònia ofereix un paisatge tan divers com fascinant.

De Curie a Chopin

A més a més de la seva riquesa natural, Polònia s’enorgulleix del seu llegat cultural, personificat en figures com Fryderyk Chopin i Nicolás Copèrnic. La polca polonesa, ball nacional portat al cim de la música clàssica per Chopin, va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Unesco el 2023. Visitants i locals poden disfrutar de concerts gratuïts al Jardí de Banys Reials de Varsòvia, sota l’atenta mirada del monument dedicat al compositor.

La visita a Varsòvia també ofereix l’oportunitat d’explorar la casa natal de Marie Curie, la primera dona a rebre un Premi Nobel, i descobrir la influència de Polònia en el seu treball científic, com ho demostra el nomenament de l’element químic poloni en el seu honor.

Experiències per a nens

Per a aquells que viatgen amb nens, Polònia és un gran destí, ja que ofereix una varietat d’experiències divertides, des de la trobada amb 300 gnoms a Wroclaw fins a les llegendes del drac a Cracòvia o de la Sireneta de Varsòvia, les activitats a l’aire lliure en parcs aquàtics i espais lúdics o la muntanya russa de fusta més gran d’Europa a Zator. Sense oblidar museus com l’Hydropolis a Wroclaw o el Centre de Ciències Copèrnic a Varsòvia.

Esdeveniments i experiències

En l’àmbit cultural, Polònia s’ha convertit en parada obligatòria a l’agenda de grans de la música rock i pop, amb concerts de renom internacional que aquest any atrauen fans de Metallica, Sting i Taylor Swift.

Gastronomia polonesa

I no podem oblidar la gastronomia. Des de restaurants distingits amb estrelles Michelin fins a plats tradicionals que reflecteixen la cuina camperola i noble del país, Polònia ofereix un tiberi per a tots els paladars.

Hi ha dos plats imprescindibles de la cuina polonesa: d’una banda, els pierogi, unes empanadilles amb múltiples farcits, segons els productes de temporada.

Notícies relacionades

La guinda de la gastronomia polonesa és el dolç paczek, semblant a un bunyol que sol omplir-se d’alguna confitura. Els millors paczki es troben a Varsòvia.

En definitiva, els viatgers que trien Polònia com a lloc de vacances tornen amb la maleta plena de vivències úniques per les experiències viscudes i els llocs visitats. Així, no és estrany que el lema del país actualment sigui: Polònia. Més del que imagines. I és que aquest país sorprèn i molt.