Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

No permetem que s'imposi un estigma basat en la por i el desconeixement

zentauroepp52850583 a woman gets a temperature check on the poland german border200320164605

zentauroepp52850583 a woman gets a temperature check on the poland german border200320164605 / HANNIBAL HANSCHKE

Diuen que els humans som els únics animals que ensopeguem dues vegades amb la mateixa pedra. I molt em temo que sigui així i que ara estiguem ensopegant de nou amb la pedra de l'estigma.

Fa ara quasi 40 anys que els primers casos de sida van ser descrits a Califòrnia. El que, uns pocs anys després, seria la penúltima pandèmia mundial, va colpir a la societat d'una manera sagnant amb unes altes taxes de mortalitat. En aquells inicis de la pandèmia, la por i el desconeixement de la malaltia van crear un rebuig social contra les persones infectades. Avui sabem que totes aquelles pors eren infundades i que no existeix cap raó que justifiqui un rebuig social contra les persones infectades pel VIH. Lamentablement, encara avui, l'estigma i el rebuig es manté, essent un dels grans problemes amb què s'ha d'enfrontar el malalt de VIH/sida. I aquest estigma no és més que una conseqüència d'aquells primers anys de por i desconeixement que han marcat la trajectòria vital de moltes persones.

Avui, quan sento que es vol identificar les persones infectades de la covid-19 per diferenciar-les de les que no ho estan, no puc deixar de recordar aquells gomets vermells que, en els hospitals dels anys 80, es posaven en el llit dels malalts de sida per identificar-los. O quan sento que hem de mantenir una distància social, que no ens poden donar la mà, que els nens no poden jugar amb els seus amics, em vénen al cap imatges i records d'un temps fosc en què els nens afectats pel VIH/sida eren rebutjats a les escoles, o quan tocar a un malalt de VIH/sida era ja sinònim d'infecció. Van ser aquells prejudicis, fruit de la por i el desconeixement, els que van sustentar l'estigma que encara avui afecta els malalts de VIH/sida.

No, no estic dient que hem de menystenir la covid-19, ni tan sols nego la necessitat d'un aïllament social que eviti la propagació de la pandèmia. El que em fa por és que, com llavors, calin aquests missatges, molts d'ells fonamentats en la por i el desconeixement.

Participacions delslectors

Mésdebats