Avenç
Tema del diumenge: les màfies italianes arrelen a Espanya
Segons l’oficina antimàfia d’Itàlia, els criminals tenen preferència per ciutats com Barcelona, Tarragona, València, Màlaga i Madrid, com desgranarà EL PERIÓDICO en la seva edició dominical

La perillosa ‘Ndrangheta, la màfia de Calàbria que controla el tràfic de cocaïna majorista a Europa, ha arrelat a la regió de Múrcia, a Madrid i a Catalunya, especialment a Girona i Barcelona. La Camorra, per la seva banda, l’organització criminal de Nàpols, es troba a Barcelona, Tarragona, València, Eivissa i a Tenerife, mentre que figures pertanyents o pròximes a la Cosa Nostra siciliana tenen «històricament» presencia a l’arxipèlag de les illes Balears, a més de Madrid i Saragossa. A l’àrea de Màlaga cap afiliat o cèl·lula d’aquestes màfies destaca per sobre de la resta, ja que hi són totes, fins i tot les organitzacions de la Pulla, conegudes com la quarta màfia d’Itàlia.
Entretots
La informació exposada a dalt procedeix de l’últim informe de la Direcció d’Investigació Antimàfia (DIA) d’Itàlia i serà desgranada en el Tema de Diumenge d’EL PERIÓDICO. Espanya «s’ha convertit en un dels països europeus amb més presència del crim organitzat italià», diu el document. Fa només 10 anys Espanya era un refugi, però ara és una de les principals bases d’operacions dels clans mafiosos italians. De totes les organitzacions, és la calabresa ‘Ndrangheta la que més preocupa les forces de seguretat espanyoles per la seva capacitat d’infiltrar-se i fer-se invisible entre platges, bars i xalets.
Cine i videojocs
El suplement ‘Entendre-hi +’ parla aquesta setmana de cine i explora la relació entre el cine i els videojocs arran dels èxits de la sèrie ‘The last of us’ i de la pel·lícula ‘Super Mario Bros’. El crític Quim Casas repassa la relació entre aquests dos mons per constatar el renovat interès que els estudis de Hollywood tenen en el tema, convençuts que el consumidor adolescent i jove dels videojocs és el més adequat per omplir les sales de cine en crisi des d’abans de la pandèmia.
Notícies relacionadesUn altre repàs és el del llibre ‘Roses de Foc de Barcelona’, del periodista Andreu Farràs, sobre els esclats d’ira social a Barcelona en els dos últims segles, al qual el suplement dominical dedica una de les seves pàgines.
¿Els diners donen la felicitat? Un nou estudi analitzat per l’expert periodista científic Michele Catanzaro ofereix noves respostes a aquesta pregunta, que continua generant intensos debats. I a la contraportada, sempre de la mà dels corresponsals d’EL PERIÓDICO, viatgem aquesta setmana a París, fins a la desconeguda però curiosa plaça de Catalogne, que l’alcaldessa Anne Hidalgo vol transformar en un bosc urbà.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?