En comunitat

Molta pudor en un bloc de Barcelona: esperant el permís del jutge per entrar-hi i netejar

La comunitat de propietaris d’una finca del barri del Congrés fa gairebé dos mesos que està amb tràmits per poder accedir al pis d’un veí mort que acumulava porqueria

Molta pudor en un bloc de Barcelona: esperant el permís del jutge per entrar-hi i netejar

Javier Corso

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Una pudor molt forta inunda una escala del carrer de Cienfuegos de Barcelona. El focus és un dels pisos, ja que després de la mort del seu únic habitant es van quedar allà dins diverses piles d’escombraries i residus. Cada dia fa més mala olor, més putrefacta, asseguren els veïns, els mateixos que van alertar la policia quan van intuir que passava una cosa rara. Ara se senten impotents, per no poder entrar a netejar, i sobretot perduts en un embolic legal. Ho explica una de les afectades, Neus Aller, en una carta enviada a la secció Entre Tots.

El veí mort tenia uns 50 anys i semblava patir la síndrome de Diògenes perquè «acumulava molta porqueria», explica a aquest diari l’administradora de la finca, Mar Llorenç, qui s’està encarregant de totes les gestions en nom d’aquesta comunitat de propietaris del barri del Congrés i els Indians. «Els veïns van trucar a Mossos, que van poder entrar al pis sense tirar la porta avall perquè els Bombers hi van aconseguir accedir des del pis de dalt. La policia i la comitiva judicial van realitzar l’aixecament del cadàver i van tornar a tancar la porta», recorda Llorenç, que té previst posar una instància a l’Ajuntament per reclamar una solució urgent. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El cos sense vida del veí va ser retirat el 24 d’abril passat i les claus de l’immoble, del qual la comunitat prefereix no donar gaires més dades per evitar una ocupació, van ser entregades al Jutjat. «Pel que m’expliquen els veïns, la mare d’aquesta persona va morir fa uns anys i no té més família», explica Llorenç, conscient de la llarga travessia administrativa que té per davant al tractar-se d’una persona sense hereus coneguts. 

Curiosament al maig va tenir lloc un succés semblant al barri de Sants, un cas amb ingredients gairebé idèntics: retirada de cadàver, mort sense família coneguda i comunitat preocupada per la pudor que emanava la vivenda. «Se’ns fa molt estrany que, sent aquest un cas que es repeteix sovint, no existeixi un protocol dissenyat per netejar aquests pisos», escriu Aller a la seva carta, al·legant un problema de «salut veïnal».

Instància al Jutjat

Notícies relacionades

Des de l’Ajuntament de Barcelona confirmen a EL PERIÓDICO que no existeix un protocol, principalment perquè es tracta d’un assumpte entre particulars. En casos com els descrits, la comunitat de veïns a través de l’administrador de finques, expliquen fonts municipals, poden fer una «petició d’entrada» al pis al Jutjat al·legant un problema de salut pública i costejar una neteja professional, l’import de la qual podrien recuperar més endavant si apareixen legataris o el pis acaba en mans de l’Administració Pública per falta de testament.

La instància al Jutjat, remarquen fonts municipals, és un «pas previ» que ningú pot saltar-se. Tampoc les autoritats locals. Els experts consultats per aquest diari recomanen que sigui la comunitat de veïns, com a «afectats directes», els que iniciïn tot aquest procés. En el cas de Sants, tècnics del Districte van constatar que existia un problema de salubritat i van afegir un informe a la instància. Tanmateix, la petició va ser desestimada pel jutge a l’entendre que l’entrada al domicili no era tan urgent. La decisió hauria sigut molt diferent, afegeixen les mateixes fonts, si es pogués acreditar un brot de sarna o una plaga d’escarbats, per posar dos exemples de «perills evidents» per a la salut pública. 

Subhasta o lloguer social