A Malgrat de Mar

Mor en un incendi una àvia amb demència que havia omplert el seu pis de llibres

  • Els Bombers de la Generalitat expliquen que l’acumulació que la víctima havia portat a terme durant anys, possiblement a causa d’una síndrome de Diògenes, es va convertir en combustible per a les flames

  • Els Mossos investiguen l’origen del foc i els veïns diuen que era qüestió de temps que Núria López, de 83 anys, tingués un accident

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Núria López, la primera víctima mortal d’un foc en una vivienda aquest 2022 a Catalunya, era una dona de 83 anys que vivia en un quart pis de Malgrat de Mar amb vista a la platja. Els veïns la recorden com una àvia molt solitària amb les facultats cognitives deteriorades per la demència, que caminava sempre parlant sola i arrossegant un carretó de comprar vermell. Anés o no al supermercat, no sortia de casa sense aquest carro perquè les seves rodes l’ajudaven a sostenir-se millor i perquè també li permetia tornar amb els llibres, revistes i diaris que recollia durant les seves excursions. Dissabte passat, 8 de gener, cap a les nou de la nit, mentre estava ajaguda al llit de la seva habitació, va ser devorada per un virulent foc que es va engegantir utilitzant com a combustible el que havia acumulat dia rere dia, com una formiga, mentre parlava amb ningú.

Juan Peinado, oficial dels Bombers de la Generalitat a càrrec de l’extinció d’aquest incendi, ha explicat aquest diumenge al matí que quan van arribar a socórrer la Núria ja van topar amb unes flames molt desenvolupades que havien calcinat completament el seu domicili gràcies al carburant que van facilitar els llibres i caixes de l’àvia i a l’oxigen que li va proporcionar una finestra oberta del celobert. Aquesta última escapatòria va propiciar l’anomenat ‘efecte xemeneia’ i les flames van arribar als pisos superiors, abrasant l’habitació d’un domicili de la sisena planta. «Suposem que tenia la síndrome de Diògenes», ha raonat Peinado.

Agents de la policia científica dels Mossos d’Esquadra han començat aquest matí una investigació per esbrinar la causa. Tot i que, de moment, segons els bombers, ni tan sols resulta possible determinar a quina habitació es va originar el foc perquè tot està molt calcinat. Els primers indicis apunten que va ser al menjador ja que aquesta estança està fins i tot més fosa que la resta de la llar.

 «Es veia venir»

 Veïns com el Pedro, propietari d’un immoble ubicat a la mateixa escala que la Núria, han explicat a aquest diari que l’amo del pis que llogava la víctima havia avisat en una junta celebrada fa quatre anys que l’àvia no es trobava bé, que estava intentant treure-la de l’apartament perquè en el seu estat representava un perill tant per a ella com per a la resta de veïns, a causa de la seva tendència a acumular objectes. «Es veia venir», explicava aquest diumenge al matí el Pedro mentre observava el final de les tasques dels bombers, que a les dotze del migdia recollien les mànegues per tornar al parc.

Notícies relacionades

El sinistre va obligar ahir a la nit a evacuar famílies de l’escala de la Núria i de les altres tres que formen aquest complex construït al costat de la platja de Malgrat de Mar. L’Ajuntament ha procurat un hostal per a persones com l’Ana i el seu company per passar aquesta nit. Aquest matí gairebé tots han pogut tornar a casa perquè l’estructura de l’edifici no està feta malbé. Els habitants de l’escala sinistrada no obstant, han pogut entrar únicament per recollir el necessari perquè ahir van haver de marxar amb el posat. «Per fortuna», assenyala l’Ana, «en aquesta escala –en al·lusió a l’afectada per les flames– gairebé tot són pisos que funcionen com segones residències».

La presidenta de la comunitat de la víctima ha confirmat a aquest diari que la Núria era una persona que patia demència, no tenia família –llevat d’uns nebots amb qui amb prou feines hi havia relació– i que actualment era atesa pels serveis socials de la localitat. Fa quatre anys, ja va protagonitzar un conat d’incendi que els bombers van poder apagar de seguida. Aquest va ser l’episodi que va convèncer l’amo que li llogava la casa que havia de treure-la d’allà. Però no va poder. «Se li n’anava el cap de tant en tant, fa uns mesos va trucar a la policia perquè estava segura que havien entrat ocupes a casa seva –hi ha veïns que assenyalen que certament n’hi ha a la mateixa escala tot i que no consta en cap cas que entressin al seu pis», recorda. La presidenta va entrar el mes de novembre a casa de la Núria, només va estar al rebedor. «Estava ple de caixes, de llibres. I tenia espelmes», descriu donant a entendre que aquella casa s’havia convertit en un polvorí.