Club Entendre-hi + Animals i plantes

Cinc consells per viatjar amb el teu gos o gat aquestes vacances

Cinc consells per viatjar amb el teu gos o gat aquestes vacances
5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si has decidit que el teu gos o gat es mereix unes vacances fora de casa, és convenient tenir en compte una sèrie de consells perquè el viatge sigui el més còmode i agradable possible per a tots dos.

Però abans d’iniciar un viatge amb el teu gos o el teu gat (o tots dos), has de tenir en compte la idiosincràsia pròpia de l’animal, és a dir, quines són les seves peculiaritats i el seu caràcter i quant amoldable és als entorns estranys per a ell, perquè no és el mateix viatjar amb un animal tranquil, que se sobreposa als canvis sense problemes, que amb un a qui no li agrada estar envoltat d’estranys i en llocs desconeguts.

Acostumar-los des de petits

Per a Montse Rovira, una agent immobiliària catalana amant dels animals –no en va té dos gossos i un gat– és fonamental «acostumar-lo a viatjar des de petit. Nosaltres vam començar a viatjar amb la meva gata quan tenia setmanes i ara la portem a tot arreu: restaurants, bars, botigues... fins i tot ha fet la ruta del Cares», a Astúries.

I d’una forma molt peculiar: passejant amb un arnès com si fos un gos. No en va, era conegut com «el gat del Carnes», explica Rovira, que diu que els resultava complicat fer senderisme sense que la gent els parés per preguntar-los, a ella i a la resta de la família –el seu marit i dues filles–, com havien aconseguit que el gat fes la caminada. «És veritat que la meva gata no aguanta tant com un gos, però quan es cansa, la puges a la motxilla i ja», explica.

Sigui com sigui, és convenient planificar un viatge adaptat a la teva mascota, igual que es fa quan es viatja en parella, amb nens petits o amb gent gran. I a l’hora d’organitzar les vacances amb el teu gos o gat, cal tenir en compte una sèrie de recomanacions:

Mitjans de transport que acceptin mascotes

No totes les aerolínies permeten portar animals al celler de l’avió i per portar-lo a la cabina cal fer-ho en un transportí adequat, còmode per a ell i per a tu. Els barcos i trens solen ser menys restrictius amb els animals, però també posen certes limitacions referents al pes i les condicions de l’animal. Als autobusos, en principi, l’article 11 del reglament general de circulació no permet portar animals de companyia al costat de les persones. No obstant, les principals companyies d’autobusos incorporen un habitacle preparat per portar animals a la zona on se situen els equipatges. Si el viatge és amb cotxe, és necessari que la teva mascota vagi en un transportí adequat, amb arnesos de seguretat o amb malles protectores. I sempre que disposi d’aigua fresca per evitar cops de calor.

Evitar els marejos

Tot i que el teu gos o gat no sigui un animal que solgui marejar-se o vomitar, convé tenir en compte que una situació d’estrès pot portar-lo a fer-ho. És per això que és millor que no mengi res unes hores abans del viatge ni durant aquest. Si el teu gos o gat és inquiet, seria apropiat consultar-ho amb un veterinari perquè li administri algun tipus de calmant que li faci més suportable el viatge. Però només en casos extrems i sempre consultant amb un especialista, ja que els ansiolítics poden interferir en l’equilibri de la teva mascota i provocar-li vòmits o diarrees.

Passejar abans del viatge i en les parades o escales

És convenient sortir uns minuts a fer un volt amb el teu gos o gat abans de ficar-lo dins d’un avió, tren, autobús o cotxe. En el cas que el viatge es faci amb barco, és possible que la naviliera permeti que passegis a certes hores i per llocs acotats per a això amb el teu animal. I, sempre que estigui permès, anar a buscar-lo i fer un tomb. Si el viatge es fa amb un gat, «se li pot fer un vàter portàtil», explica Rovira. «Amb una petita capseta amb la seva sorra» n’hi ha prou perquè el teu gat pugui fer les seves necessitats de forma còmoda.

Allotjaments que permetin l’estada de gossos i gats

Cada vegada hi ha més establiments hotelers i de restauració ‘pet-friendly’, que no només permeten l’entrada d’una mascota, sinó que promouen que hi vagis amb ella. I cada vegada més, hi ha webs especialitzades perquè aquells locals encantats d’acollir el teu gos o gat s’hi registrin. A l’hora de triar un hotel, apartament o lloc on allotjar-te amb la teva mascota convé assegurar-te que realment està preparat per a ella. En el cas que vagis amb un gos, el teu gos agrairà que tingui un petit pati, jardí o balcó on moure’s una mica. Però si el teu millor amic és un gat, és necessari tenir precaució perquè no s’escapi, ja que seria fatal per a ell perdre’s en un entorn estrany.

Normativa de països a l’hora d’introduir un animal estranger

A Espanya és obligatori que l’animal de companyia estigui degudament identificat, ja sigui a través d’un microxip, un petit tatuatge en un lloc visible o una placa. Si es viatja fora d’Espanya, cal informar-se degudament de quins requisits són necessaris al país de destinació per entrar-hi amb un gos o gat. El normal és que, igual que passa amb les persones, n’hi hagi prou amb un passaport en què constin les peculiaritats i l’historial de vacunació de la mascota, però el millor és consultar amb l’ambaixada o consolat on es viatgi amb temps per poder fer la paperassa si fos necessari.

Notícies relacionades

Finalment, cal tenir en compte que les restriccions en els mitjans de transport i en gairebé tots els allotjaments i locals de restauració no afecten els gossos guia i els gossos d’assistència, que no solen tenir problemes per viatjar amb els seus propietaris a l’interior de la cabina d’un avió o dins de l’autobús, per exemple, i poden fins i tot viatjar en aerolínies o mitjans de transport que normalment no admeten mascotes a bord.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot allò relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.