Club Entendre-hi + Animals i plantes

¿Quantes plantes de marihuana puc tenir a casa per a consum propi?

  • A Espanya, el consum, la possessió i la compravenda de drogues està prohibit i castigat per la llei

¿Quantes plantes de marihuana puc tenir a casa per a consum propi?
4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Canadà va ser el segon país del món a legalitzar la marihuana després de l’Uruguai i el primer a fer-ho entre els grans països industrialitzats. La llavors desena economia del món va impulsar l’octubre del 2018 una llei per legalitzar l’ús recreatiu del cànnabis, gairebé un segle després que s’imposés la seva prohibició el 1923.

Més recent ha sigut el cas de Mèxic, que aquest dilluns ha despenalitzat l’autoconsum lúdic de marihuana, tot i que no avala la seva comercialització.

A Espanya, el consum, la possessió i la compravenda de drogues està prohibit i està castigat per la llei, però existeix un buit legal que fa que estigui ‘permès’ per les autoritats en alguns casos. Així, amb la llei vigent a la mà –la famosa ‘llei mordassa’, del 30 de març del 2015–, es pot concloure que el consum és legal en espais privats o clubs cannàbics, però no a la via pública, on estarà multat amb fins a 601 euros si és la primera sanció.

I això només si és autoconsum, ja que si hi ha qualsevol sospita que es comercia amb ella, la policia pot requerir una resolució judicial per registrar el domicili.

Possessió només en espais privats

La possessió de marihuana també és legal si la substància és en espais privats, és a dir, dins d’una propietat privada –una casa o un club cannàbic–, però sempre que no superi un pes delimitat. És a dir, sempre que sigui per a consum propi i no per al seu tràfic (el qual està penat amb fins a quatre anys de presó, depenent de quant es posseeixi).

La possessió al carrer pot tenir una multa d’entre 601 i 10.400 euros si no es tenen antecedents penals i no es considera una «circumstància greu».

Compra en clubs cannàbics

La compra de marihuana també és il·legal amb certes excepcions: si una persona és membre d’una associació cannàbica i paga la quota, pot disposar de marihuana per a consum propi. La FAC (Federació d’Associacions de Cànnabis) considera un consum de 60 grams mensuals per soci.

Però, ¿què succeeix amb el cultiu de marihuana? Tenint en compte que el consum, la possessió i la compravenda de drogues és il·legal, cultivar cànnabis també està prohibit.

Però també hi ha alguns buits legals que permeten esquivar aquesta prohibició i cultivar aquest tipus de plantes. L’article 18 de la Constitució diu que «es garanteix el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge». I l’apartat 2 del mateix article, que «el domicili és inviolable. Cap entrada o registre podrà fer-s’hi sense consentiment del titular o resolució judicial, excepte en cas de flagrant delicte». Aquest article garanteix que tenim el dret a fer al nostre domicili o en qualsevol espai privat el que vulguem, dins dels límits lògics, sense haver de donar explicacions a les autoritats.

El que diu la llei

També l’article 36.16 de la ‘llei mordassa’ qualifica d’infracció greu «el consum o la tinença il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, tot i que no estiguessin destinades al tràfic, en llocs, vies, establiments públics o transports col·lectius, així com l’abandonament dels instruments o altres efectes fets servir per a això als esmentats llocs». De la qual cosa es podria deduir que, si no és visible a la via pública, no hi ha raó perquè les autoritats entrin en una casa particular i requisin plantes de cap tipus. Ni tan sols de marihuana.

Però en el seu apartat 18, l’article 36 de la ‘llei mordassa’ també considera infracció greu «l’execució d’actes de plantació i cultiu il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques en llocs visibles al públic, quan no siguin constitutius d’infracció penal».

Infracció penal

El problema aquí és saber quan es considera infracció penal, i aquí hi torna a haver disparitat de sentències judicials: s’han dictat sentències condemnatòries amb 500 grams i, en circumstàncies similars, altres d’absolutòries de fins a 14 quilograms.

Notícies relacionades

L’habitual és considerar que no és delicte tenir plantes de marihuana per a consum propi. És a dir, cultivar només el cànnabis que s’autoconsumeixi. I, tal com ja s’ha dit anteriorment, la FAC (Federació d’Associacions de Cànnabis) considera un consum de 60 grams mensuals per soci. És a dir, 720 grams a l’any.

Cal tenir en compte, no obstant, que no és una xifra fixada per llei i que alguns tribunals han acceptat com a consum propi 5 grams diaris (uns 150 grams al mes), cosa que suposa 1.800 grams anuals. Considerant que una planta estàndard de marihuana pot donar entre 500 i dos quilos a l’any, la tinença de dos o tres plantes mitjanes de cànnabis no hauria de suposar problemes legals. Això sí: si les autoritats descobreixen aquestes plantes, les poden requisar.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.