En comunitat

SOS d’una cerveseria artesana desnonada

Una cerveseria artesana desnonada lluita per recuperar tota la maquinària i el material que tenen dins d’una nau. Ho expliquen en una carta enviada a Entre Tots. Els administradors al·leguen impagaments i falta de confiança.

SOS d’una cerveseria artesana desnonada

Catalan Brewery

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

«Estem en la ruïna més profunda». La carta de Tània Fàbregas, de 39 anys, traspua desesperació. El seu marit i un altre soci van posar en marxa una cerveseria artesana en una nau industrial de Badalona el 2016 per fer créixer un projecte que havien començat amb tota la il·lusió del món en un petit local. La combinació d’impagaments i una espiral de mals entesos i falta d’acord els ha deixat al carrer, sense accés, sense possibilitat de donar-li continuïtat i amb deutes.

La idea de crear Catalan Brewery neix fa 10 anys, després d’un viatge a Escòcia del seu marit, Joan Saperes, de 45 anys. «Llavors era director financer, vaig descobrir tot aquest món de les cerveses artesanes, i em vaig tirar a la piscina. Primer a casa, és clar. Vam veure que funcionava però que era necessari invertir, i ens van ajudar familiars, amics i clients», explica Saperes. La inversió inicial va ascendir a 600.000 euros.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La seva cervesa va començar a despuntar en un sector en auge –van arribar a elaborar uns 12.500 litres al mes– i van començar a treballar acords amb una gran superfície i una cadena d’alimentació sostenible. Però va arribar el confinament per la pandèmia el març del 2020 i van començar els problemes. «Al tractar-se pràcticament d’una empresa que arrencava no teníem prou estalvis per fer front a totes les despeses i vam haver de deixar de pagar moltes coses, entre les quals, el lloguer», recorda la seva dona, que va donar un cop de mà al ‘taproom’ (el bar que tenien dins de la fàbrica sense cobrar). Cap dels dos cobrava quan van poder reobrir amb restriccions d’aforament. Però això, tot i que el negoci funcionava, no va ser suficient.

Al deixar de pagar les quotes, el propietari de la nau, situada al polígon Ribó de Badalona, va iniciar un primer procés de desallotjament el febrer d’aquest any que es va paralitzar amb un acord. «Consistia a pagar cada mes 1.000 euros més a part de la mensualitat per fer front i liquidar el deute generat durant els mesos de la Covid», escriu Fàbregas, que a la seva carta també carrega contra l’administrador per no aplicar cap tipus de reducció en el lloguer durant l’estat d’alarma.

Vuit mesos després s’executa un altre llançament. Els administradors de la nau, en representació del propietari, al·leguen novament impagaments, ara des de l’abril del 2021. Saperes admet pagar només una vegada la mensualitat amb el sobrecàrrec de 1.000 euros per la falta d’un nou contracte, perquè l’anterior ja no era vigent per impagament. Els advocats de les dues parts es van asseure i el propietari de la nau va accedir a suspendre per segona vegada l’alçament a canvi d’una suma de 52.000 euros, que incloïa el deute i les costes judicials. Fonts de l’administració de finques expliquen a aquest diari que també van demanar tres mesos per endavant a causa de la poca confiança que tenien en els propietaris de la cerveseria, que asseguren tenir un inversor disposat a pagar tot el deute i un aval.

Notícies relacionades

A partir d’aquí les versions són contradictòries. El propietari de la nau va trencar aquest últim acord i va mantenir l’alçament quan els empresaris van qüestionar l’import total de les quotes pendents i van oferir pagar 37.000 euros. L’advocat de Saperes, que també és mediador i vocal de la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia (CRAJ) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, per la seva part, ha denunciat diverses irregularitats en un jutjat de Badalona.

La parella, amb cinc fills, es troba en una situació molt complicada. Dins de la nau hi ha material per valor d’uns 800.000 euros, entre fermentadores i litres de cervesa. I fa dues setmanes que Saperes no hi pot entrar perquè van canviar el pany. Si no aconsegueix tornar a l’activitat, ja sigui en aquesta nau o una altra, es veurà obligat a iniciar un concurs de creditors. «No podem donar-ho per abandonat. No us imagineu la impotència que sentim», conclou Fàbregas, que diu haver enviat la carta a Entre Tots per donar a conèixer la seva història, la d’una empresa colpejada per la Covid, i veure si alguna empresa de transport o inversor –en cas de perdre l’actual per la falta de nau– els pot ajudar.