Entendre + la gastronomia

Les receptes dels lectors

Les receptes dels lectors
8
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El primer menú elaborat pels lectors inclou una crema d’espàrrecs verds, una paella marinera, pollastre al xerès i un pastís de tiramisú, entre altres delícies. I comptem amb vosaltres per a la pròxima entrega. Compartiu la vostra millor recepta, aquella per la qual sempre us feliciten els vostres familiars i amics, al nou canal de cuina d’EL PERIÓDICO.

Contracuixes de pollastre amb mel i vi de xerès

Per a quatre persones. Ingredients

-1 kg de pollastre (un parell de contracuixes per persona)

- Mel

- Soja

- Vi de xerès

- All

- Ceballot

- Sal

- Arròs o patates

Elaboració

En una paella amb oli poseu un bon grapat de contracuixes prèviament tallades i salpebrades. Quan estiguin daurades, afegiu l’all i quan aquest agafi color, el ceballot trossejat.

Quan agafi color el ceballot, poseu dues cullerades de mel per a un quilo de pollastre aproximadament. Aboqueu la soja i el vi a parts iguals: uns 250 ml. Meitat i meitat. Es recomana un bon vi de xerès. Deixeu al foc durant uns minuts perquè es facin les contracuixes.

Quan estiguin fetes, afegiu sèsam en llavor i després d’uns quants minuts, emplateu. Una base d’arròs blanc bullit és un bon acompanyament per aquest plat, que també admet un llit de patates laminades al forn. 

Joaquín Montilla / Jerez de la Frontera

Crema d’espàrrecs verds amb curri

Per a dues persones. Ingredients

- 2 grapats d’espàrrecs verds

- 1 ceballot

- 1 carbassó mitjà

- 150 ml de brou de verdures

- Nata per muntar 

- Curri en espècie

- 8 gambes

- Oli

- All

Elaboració

Infusioneu el curri amb la nata a foc baix fins a portar a ebullició. Apagueu i reserveu a la nevera.

Talleu les verdures reservant les puntes dels espàrrecs. En una olla escalfeu primer la ceba, després afegiu-hi els espàrrecs sense les puntes i finalment el carbassó. Una vegada està tot ben fet afegiu-hi el brou de verdures i deixeu bullir 25 minuts. Tritureu ben fi i coleu si és necessari. Mentre es fa la crema, peleu les gambes i treieu-hi els budells. En una paella amb oli afegiu els caps en fred i escalfeu a foc mitjà fins que canviïn de color. Coleu l’oli aixafant els caps perquè deixin anar tot el suc. Torneu a posar aquest oli a la mateixa paella amb una mica d’all laminat i quan l’oli sigui calent afegiu les cues de gamba pelades fins que estiguin fetes. Saltegeu les puntes dels espàrrecs que hauran de quedar al dente.

Treieu el curri de la nevera i munteu la nata, i ja és a punt per emplatar.

Rocío Serrano / Barcelona

Pastís de tiramisú

Per a sis persones. Ingredients

- Cinc tasses de cafè

- Cinc ous

- 100 grams de sucre ‘glass’

- 500 grams de formatge mascarpone

- Dues cullerades de brandi

- 34 melindros

Elaboració

En primer lloc, deixeu refredar cinc tasses de cafè a la nevera. Mentrestant, per elaborar la crema, separeu els rovells de les clares. Tireu en un bol els rovells i el sucre llustre i barregeu-ho amb una vareta. Llanceu-hi el formatge mascarpone i continueu barrejant-ho. Llavors hi tirem dues cullerades de brandi per finalitzar la crema. Una vegada llesta la crema, és el moment de muntar el pastís. Prepareu els melindros, xops en cafè fred, i comenceu a muntar el pastís. Abans, col·loqueu un film transparent per facilitar que es tregui el motlle. Poseu una capa de crema, empolvoreu cacau per sobre i una capa de pa de pessic, i repetiu-ho fins a omplir el recipient. Aixafeu l’última capa amb el film transparent i cobriu-ho amb paper de plata. Deixeu-ho reposar a la nevera mínim cinc hores. 

Les postres es poden acompanyar de salsa de xocolata negra. Per fer-ho, escalfeu en un cassó uns 200 ml de nata, aigua, una branca de canyella i sucre fins que bulli. Quan comenci a bullir, apagueu el foc i afegiu-hi la xocolata.

Ferran Moreno / Barcelona

Paella marinera amb gambots

Per a quatre persones. Ingredients

- 4 gambots 

- 2 sípies grans tallades en dauets

- 500 g d’arròs bomba

- 400 g de tomàquet natural triturat

- 200g de rap net i a daus

- 4 grans d’all triturats

- Un pols de safrà i colorant

- 2 litres de brou de peix de rap 

Elaboració

En primer lloc, prepareu el brou de peix. Per a això, col·loqueu en una olla amb aigua un cap del rap o qualsevol altre peix de roca, galeres, porro i una patata amb pell. Tingueu en compte que es poden treure uns 10 litres de brou per cada quilo de morralla. Al foc durant una hora aproximadament. Es recomana preparar el brou un dia abans.

Col·loqueu en una paella oli abundant i enceneu el foc central. Aneu salant cada producte a mesura que es vagin afegint. Marqueu les gambes i retireu de la paella. Sofregiu la sípia fins que tota l’aigua que deixa anar s’evapori i retireu al costat de la paella. Sofregiu el peix també i retireu-lo també al costat de la paella. 

Abaixeu el foc i sofregiu l’all durant 20 segons, anant molt amb compte de no cremar-lo o deixarà un regust amarg. Afegiu el tomàquet quan veieu que l’all és al punt. Deixeu reduir el tomàquet fins que l’aigua s’hagi evaporat i sigui una pasta consistent. 

Afegiu el brou i enceneu la resta de focs per a ebullició ràpida. Quan comenci a bullir, afegiu l’arròs tenint especial cura de repartir-lo uniformement per la paella. Coeu a foc fort els primers 12 minuts, a foc mitjà els següents cinc minuts i acabeu amb l’últim minut a foc fort i afegiu els gambots. Observeu en tot moment l’arròs, ja que els temps poden variar depenent de la intensitat del foc. Es recomana provar el brou i rectificar de sal. Apagueu el foc, retireu la paella i deixeu reposar uns 10 minuts.

Andreu Belmonte / Tarragona

Canelons de pollastre

Per a uns 80 canelons. Ingredients

- 1 kg de pit de pollastre 

- 1,3 kg de cap de llom - 7 fetges de pollastre (o foie)

- 1 ceba (de mida gran)

- 3 alls

- 2 tomàquets madurs

- Pebre blanc i una miqueta de nou moscada

- Formatge ratllat per fondre - Pasta de canelons 

Per a l’elaboració de la beixamel:

- 4 litres de llet

- 160 g de farina

- 160 g de mantega

- Mitja ceba ratllada

Elaboració

Talleu tota la carn a daus i passeu-los per la paella amb un rajolí d’oli en una cassola ampla. A mitja cocció, afegiu-hi els alls, la ceba, els tomàquets madurs ratllats i el fetge de pollastre. Deixeu que es cuini bé tot i la carn s’estovi.

Una vegada estigui tot bé rostit, retireu del foc i reserveu. Després fer la beixamel.

Remulleu la pasta o bulliu-la segons instruccions del fabricant i ompliu-la amb la carn picada. Sobre una font per a forn, cobriu el fons de la font amb una mica de beixamel i col·loqueu-hi els canelons a sobre. A continuació cobriu els canelons amb la beixamel i escampeu el formatge ratllat, tipus emmental, preferiblement per sobre amb de dos o tres trossets de mantega. 

Finalment, enforneu-ho a 200 ºC fins que els canelons s’escalfin i es gratinin.

Lina Díaz / Barcelona

Sopa de fideus asiàtica estil Ramen

Per a dues persones. Ingredients

- 300 ml de salsa de soja

- 150 ml de sake

- 150 ml de mirin

- Gingebre

- Alga kombu

- Dos alls

- Xiitakes deshidratats

- Ceba tendra

- Oli vegetal

- 1 kg ossos de pollastre

- ½ kg ossos de porc

- 1 pastanaga

- 1 ceba.

- Pancenta de porc chashu

- Ous

- Fideus d’ou

- 1 fulla d’alga nori

Elaboració

Prepareu el dia abans un recipient amb 300 ml de salsa de soja, 5 grams d’alga kombu i 5 grams de xiitake deshidratats. El recipient ha de reposar durant tota la nit. 

L’endemà, escalfeu a foc molt lent el preparat del dia anterior i afegiu 150 ml de sake, 150 ml de mirin, tres alls, tres rodanxes de gingebre i un tros de ceba tendra. Porteu a ebullició i reserveu. És la salsa tari que s’utilitzarà més endavant.

Bulliu en una olla gran un quilo de carcassa de pollastre, els ossos de porc i la cansalada viada durant aproximadament uns 30 minuts per netejar-los. Afegiu a l’aigüera aigua freda per fer desbordar tot el greix de la superfície. Traieu tota la carn i renteu l’olla.

 Torneu a introduir els ossos i carcasses a l’olla sense aigua i afegiu una ceba, una ceba tendra, una pastanaga, un cap d’alls tallats per la meitat, tres rodanxes gruixudes de gingebre, cinc grams de xiitakes deshidratats i la cansalada viada prèviament marcada a la paella. Ompliu l’olla d’aigua fins que cobreixi tots els ingredients. 

Traieu els ous del frigorífic fins que estiguin a temperatura ambient, punxeu les closques amb una agulla a la part inferior per crear una bombolla d’aire i bulliu-los durant cinc minuts i mig removent-los per centrar el rovell. Una vegada cuits, poseu-los en un recipient amb aigua freda i gel per aturar la cocció de cop. Peleu els ous i introduïu-los en una bossa amb tancament hermètic, cobriu els ous amb tari i deixeu macerar al frigorífic una hora. 

Retireu la cansalada viada del brou, deixeu refredar uns 15 minuts i marineu també amb tari. Deixeu al frigorífic durant almenys una hora.

Poseu en una paella o cassó petit 120 ml d’oli vegetal (gira-sol o oliva) i afegiu 50 g de ceba tendra tallada a rodanxes petites. Fregiu la ceba tendra fins que l’oli hagi infusionat.

Notícies relacionades

Bulliu els noodles per al ramen en aigua i poseu en un bol brou fins a la meitat, afegiu unes sis cullerades de tari i una d’oli aromàtic. Afegiu els ous, cansalada viada, rodanxes de ceba tendra i un tros d’alga nori.

Elena Bodoque / Barcelona

¿Us agrada cuinar?