Entendre + el Brexit

Laura García Alfaya: «Hi ha gent contentíssima de saber que pot recuperar la nacionalitat espanyola»

La cònsol general d’Espanya a Manchester creu que la barreja de pandèmia i Brexit ha provocat que espanyols amb fills britànics donin importància a tenir un passaport europeu

El primer que va fer Laura García Alfaya el passat 20 d’octubre, en plena pandèmia i a les portes del Brexit, va ser escriure personalment a 1.300 espanyols majors de 65 anys per comunicar-los que Espanya obria un consolat a Manchester. A la seva demarcació, la colònia està formada per 32.000 ciutadans inscrits. Si se sumen els consolats de Londres i Edimburg, aquesta xifra s’eleva a 165.000, tot i que segons les dades del Govern britànic són 246.000 els espanyols que han sol·licitat el permís de residència ara que el Regne Unit ha abandonat la Unió Europea.

Laura García Alfaya: «Hi ha gent contentíssima de saber que pot recuperar la nacionalitat espanyola»
3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

A la pràctica ¿què canvia per als espanyols que viuen al Regne Unit?

El més important és que per mantenir els seus drets han d’aconseguir el seu estatus d’assentat o preassentat. És un procés molt senzill que es pot fer des de casa amb un mòbil i la majoria ho ha fet sense problemes. El termini per fer-ho acaba el 30 de juny del 2021, però només ho poden sol·licitar els qui hagin arribat abans del 31 de desembre del 2020.

¿I per als que vulguin anar-hi ara a treballar o estudiar?

En aquest cas sí que hi ha una gran diferència. Abans n’hi havia prou amb pujar a un avió, arribar i buscar feina. Ara hi ha un nou sistema migratori per punts; s’exigeix un nivell mínim d’anglès, un mínim de recursos per mantenir-se al país, pagar una assegurança per cobrir despeses mèdiques i demostrar que guanyaràs un sou determinat amb què et donaran la puntuació per poder venir. 

¿Suposa una pèrdua de drets?

És la conseqüència de traslladar-se a viure a un tercer Estat. Cal passar un tràmit migratori establert unilateralment pel país i complir els requisits que exigeixi per estudiar o treballar.

¿Quin tipus de preocupacions han detectat a la colònia espanyola?

Temes molt pràctics, com per exemple l’enviament de paquets. A partir d’ara cal fer una declaració de duanes a les oficines de Correus indicant el contingut del paquet i el seu valor per veure si cal pagar impostos. De sobte ha sorprès aquest tràmit per als típics enviaments familiars amb regals d’aniversari o menjar. Però el que més preocupa a la gent és saber si la seva família pot venir des d’Espanya a cuidar-los si a ells els passa alguna cosa. ¿I pot?

Qualsevol ciutadà espanyol pot viatjar al Regne Unit per un període de sis mesos sense necessitat de sol·licitar un visat.

¿Han notat canvis en les demandes dels ciutadans?

Veiem que la gent vol tenir el seu passaport en regla per poder viatjar a Espanya en qualsevol moment si és necessari perquè, quan hi ha restriccions, només els espanyols o britànics residents a Espanya poden fer-ho. També observem que, de sobte, hi ha molta més pressa per inscriure al consolat els fills que van néixer aquí fa anys. 

«La barreja de pandèmia i Brexit ha provocat que espanyols amb fills britànics donin importància a tenir un passaport europeu»

La barreja de pandèmia i Brexit ha provocat que espanyols amb fills britànics donin importància a tenir un passaport europeu. 

Com el que vol el pare de Boris Johnson al demanar la nacionalitat francesa...

Molts ho estan fent perquè ofereix molts avantatges. Aquí hem vist molta gent contentíssima a l’assabentar-se que tenen dret a recuperar la nacionalitat espanyola. Britànics completament assentats al Regne Unit descendents d’espanyols que, amb un tràmit relativament senzill i presentant una sèrie de documentació, poden recuperar-la.

Els consolats sempre insisteixen als seus nacionals que cal registrar-se. ¿Per què? 

A més d’obligatori és important. Per exemple, per fer un passaport. Abans de la pandèmia la gent podia viatjar i ho feia a Espanya, però ara és més difícil moure’s. També és essencial per poder votar, per exemple a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. A més, el Ministeri no pot oferir un servei adequat ni ajudar un ciutadà si no sap que existeix. 

Notícies relacionades

¿Què ha sigut més dur de gestionar, el Brexit o la crisi sanitària?

El veritable repte ha sigut aconseguir un equilibri. Calia protegir del virus –amb un alt nivell de risc i una soca especialment contagiosa– tant als ciutadans que acudien a fer gestions com a l’equip del consolat mentre l’arribada imminent del Brexit obligava a donar una resposta ràpida per no deixar la gent en una situació d’incertesa o por en la qual necessitaven informació. He de dir que el meu motiu de satisfacció més gran ha sigut veure l’equip de joves ‘millennials’ del consolat assistir els més ancians de la colònia que s’han passat mesos sense sortir de casa. Ha sigut formidable veure’ls interactuar.

Temes:

Brexit