GENT CORRENT

Mikko Savikko: «El Mundial es va començar a jugar a 'futis al gener'

El futbol en miniatura que va inventar de nen a Finlàndia, el va patentar, hi juga assíduament des d'aleshores i fins i tot organitza tornejos

zentauroepp43723272 mikko180615165754

zentauroepp43723272 mikko180615165754 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Mikko Savikko tenia 10 anys quan va establir les bases de l’invent que l’ha acompanyat tota la vida: el ‘futis’. Vist amb perspectiva no va ser res de l’altre món; res, en qualsevol cas, que permetés entreveure que es passaria la vida –no és exageració– organitzant tornejos de ‘utis’. Passava l’estiu amb els seus pares i el seu germà petit en una casa del nord de Finlàndia. El petit Mikko s’avorria. Llavors, un dia, sobre la taula de menjador, va fer una espècie de futbolí amb una ampolla de quètxup i tot el que va trobar sobre la taula. I ja està. Una història de futbol en el mes del futbol.

–Una ampolla de quètxup.

–Al principi. Després vaig començar a jugar amb soldadets. Després vaig trobar al garatge de casa una taula de fusta que havia sobrat d’unes obres. Un metre per 63 centímetres, feia. Doncs jo la vaig pintar com un camp de futbol i vam començar a jugar allà.

Vam començar.

–Els amics del barri. ¿Sap qui és Oli Rehn?

–Un polític del seu país.

–Ara és ministre d’Economia. Doncs és molt amic meu, amic de la infantesa, i en aquella època va trobar els ninots perfectes per al ‘futis’. Uns ninots futbolistes, petits, de la mida de soldadets.

–Futis. ¿Ja era ‘futis’? ¿Ja l’anomenava ‘futis’?

–Llavors l’anomenàvem futbol en miniatura. ¿Sap què significa ‘utis’ en finlandès?

–Ni idea.

–És la paraula col·loquial per referir-se al futbol. Per això no puc patentar-lo allà, en tot cas no com a ‘futis’. Seria com patentar aquí el joc “futbol”.

–Ah. ¿Però el va patentar?

–Sí, el vaig patentar aquí l’any 97. La meva idea sempre ha sigut comercialitzar-lo, però per diferents raons fins ara no ho he pogut fer. Però vaig arribar a presentar-lo una vegada en una fira d’invents, a Vilanova.

–Digui’m, a Finlàndia no va arribar el futbolí?

–Doncs fixi’s que no. El futbolí espanyol no existia a Finlàndia. El vaig conèixer quan tenia 18 anys, a Alemanya. Però no té res a veure.

–Per al lector: ¿com es juga al 'futis', exactament? ¿En què es diferencia del futbolí?

–La diferència principal és la mecànica. Es juga més o menys amb les mateixes regles del futbol i en una superfície que representa un camp de futbol. Però la pilota és un petit disc i es juga com el joc de la puça, pressionant el disc per fer-lo avançar. Hi ha un joc anglès que es diu subbuteo que és el que s’assembla més al meu 'futis'.

–Expliqui’m allò dels tornejos.

–És clar. Ja en el 74 vaig organitzar un Mundial paral·lel a casa meva. A la final vam arribar-hi Oli Rehn i jo. Jo era Holanda i ell era Escòcia.

–¿Qui va guanyar?

–¡Va guanyar Holanda! Va perdre en el futbol però va guanyar en el 'futis'. Vaig redimir els holandesos.

–¿Cada vegada que hi ha un Mundial organitza un torneig de ‘futis’?

–Quan hi ha un Mundial, però no només quan hi ha un mundial. Faig molts tornejos. Cada any hi ha una lliga, comença al gener i acaba al desembre. Sempre hi ha una lliga en marxa. També organitzo tornejos puntuals durant les festes de Gràcia. El Mundial del 2018 es va començar a jugar a ‘futis’ al gener, molt abans que comencés el de futbol.

–Ah. Però encara no hi ha campió, ¿o sí?

–No, però ja tenim un equip a quarts que és Espanya. Va guanyar 1-0 a l’Uruguai a vuitens. Espanya és un nen de 7 anys... ¡És molt bo!

–M’imagino que li agrada molt el futbol.

–M’agrada molt. Amb 22 anys vaig venir a Espanya en el 82, pel Mundial.

–¿I s’hi va quedar?

–Vaig venir a viure aquí en el 84. Em vaig casar amb una andalusa i vaig venir a viure aquí. ¿Vol fer una partida?

Notícies relacionades

–Una partida, és clar. A veure com s’hi juga.

–Bé. Com li deia, les regles són com les del futbol...