avanç

L’encaix constitucional de la llei d’amnistia

L’encaix constitucional de la llei d’amnistia

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

La llei d’amnistia ha dominat bona part de l’actualitat política dels últims mesos, i s’ha parlat de la seva constitucionalitat fins i tot abans que hi hagués un text sobre el qual valorar aquesta qüestió. Una vegada presentada la proposició de llei al Congrés (la tramitació es troba en el termini de les esmenes), EL PERIÓDICO ha preguntat a quatre catedràtics si, examinada la lletra petita de la norma, consideren que superarà el filtre del Tribunal Constitucional. Les seves valoracions es publicaran en el pròxim Tema del diumenge.

Els experts consultats són el catedràtic de Constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós, el de la Universitat d’Oviedo Miguel Presno, el catedràtic de Penal de la Universitat de Castella-la Manxa Nicolás García Rivas i el catedràtic de Processal de la San Pablo de Olavide de Sevilla Vicente Guzmán Fluja. A més de l’esmentat encaix constitucional, analitzen qüestions com si està ben argumentada, si hi pot haver resolucions judicials dispars i els seus punts febles.

El Tema del diumenge es completarà amb un article que abordarà el 2024 com un any marcat a l’agenda política i judicial per l’amnistia i la possible tornada de Puigdemont.

Les xarxes de la droga

Notícies relacionades

Entendre-hi més radiografia aquesta setmana el trànsit de cocaïna a Espanya. Les dades oficials apunten que el 2023 es va batre un rècord en la quantitat d’aquesta droga confiscada. El port de València continua sent la porta d’entrada principal al nostre país, amb Barcelona en segona posició, mentre que Anvers i Rotterdam continuen al capdavant d’Europa en partides confiscades.

El suplement dominical d’EL PERIÓDICO aborda també un vessant poc conegut de la vida de Salvador Puig Antich, de l’execució del qual es compliran 50 anys al març. El seu germà Joaquim es va instal·lar als anys 60 als Estats Units, on va formar una família. La mort de Salvador va consternar també aquesta branca dels Puig Antich, i la seva neboda Monique parla sobre el dol. A més, el número inclou un reportatge sobre Eaktay Ahn, un oblidat músic coreà que va compondre l’himne del seu país i que va triomfar al Liceu als 40.