CAMINS DE RONDA

Passejos al costat del mar

Antics passos de pescadors, contrabandistes i vigilància marítima són avui senders per caminar el litoral mediterrani

zentauroepp54294489 ronda altafulla200730105818

zentauroepp54294489 ronda altafulla200730105818

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Cales, penya-segats, l’horitzó entre el cel i el mar Mediterrani, tenen a primera línia de terra, sobre la mateixa costa marítima catalana, miradors excepcionals. I molts els trobarem als camins de ronda, els trams més bonics i idonis per passejar al costat del mar. Durant anys van ser els passos utilitzats pràcticament en exclusiva pels pescadors de les poblacions pròximes, també pels contrabandistes que portaven o recollien mercaderies d’estraperlo transportades per mar; i pels vigilants que ho havien de controlar. Avui són camins a mercè de qualsevol caminant que vulgui disfrutar del privilegi de la seva ubicació.

Les onades trencant contra les roques, la brisa marina i les sortides i postes del sol són espectacles naturals des d’aquests camins costaners que siluetegen la terra a primera línia de mar seguint la costa mediterrània. Els fars amenitzen la seva trajectòria, són l’‘skyline’ d’aquestes rutes per caminar. Des de Portbou, fins a les portes del País Valencià, trobarem sendes de mar considerades camins de ronda. Alguns, com la majoria a tota la Costa Brava, estan perfectament arreglats per caminar sense obstacles, i senyalitzats.

Camí de ronda a l’altura de Colera (Alt Empordà) / RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

Molts trams dels camins de ronda coincideixen amb el traçat d’una ruta de gran recorregut, el GR-92, que avança paral·lela a la costa mediterrània també però en algunes etapes una mica més cap a l’interior. Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, mostren per etapes l’itinerari del GR-92 a les comarques de la costa de Girona, amb la seva fitxa tècnica i imatges. En la primera, es recorren els aproximadament 10 quilòmetres de Portbou a Llançà, passant pel poblet de Colera i platges com la de Canyelles i la del cap Ras. 

Tal com ens recorden des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i el de Costa Daurada, a Tarragona, a més d’un bon calçat per caminar per aquests senders al costat del mar, ha que portar amb si també el banyador, perquè parteix de l’encant de descobrir aquests camins és aprofitar cada aproximació que ens regalen a precioses petites cales on és gairebé impossible dir-li que no al mar que se’ns acosta a refrescar. Una ampolla d’aigua, gorra i protecció solar són els altres elements clau per disfrutar més del passeig pels camins de ronda.

De Port de la Selva a Roses

En ple Parc Natural del Cp de Creus, el camí de ronda de Port de la Selva a Roses ens acosta a cales i platges de somni. Passarem també per Cadaqués i al costat del far del cap de Creus. Cala Montjoi és un altre dels punts d’aquest recorregut que mereixen una parada. Són uns 300 metres de platja amb forma de closca, custodiada per pins, amb sorra gruixuda i els diferents tons del transparent al blau fosc, passant per diversos turqueses, efecte d’un fons que és una exhibició, una cerimònia de bellesa marina, amb i sense ulleres de fer snorkel.

Entre s’Agaró i Sant Feliu de Guíxols espera una altra experiència sublim en aquesta travessia de passos tranquils al costat del Mediterrani. Més cales, platges i roques banyades per l’ímpetu de l’onatge on el blau explota en bombolles blanques contra la pedra.

De Llafranc a Calella de Palafrugell, de Torroella de Montgrí a l’Estartit, de Sant Antoni de Calonge a Platja d’Aro, els camins per seguir a peu sobre la costa són el balcó mariner. Amb més o menys dificultat en algun tram, prossegueixen també, senyalitzats i abalisats sobre el litoral de Barcelona, al Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf. De Calella a Sant Pol de Mar en tenim un, per exemple, i d’altres més al delta del Llobregat i siluetejant les platges del Garraf, el de Sitges a Vilanova i la Geltrú convida, a més, a fer parada en aquestes poblacions marítimes i les seves platges de sorra.

Camí de ronda al Baix Empordà, al seu pas per Calella de Palafrugell / PERE DURAN

El camí de ronda a Montjuïc

Notícies relacionades

A la mateixa ciutat de Barcelona, podem també recórrer el camí de ronda amb vista al mar. Batejat com el Camí del Mar, transcorre al peu de la muralla del castell de Montjuïc, al llarg d’uns dos quilòmetres d’itinerari circular que passa pels miradors del Migdia i de l’Alcalde i està proveït de bancs.

I ja a la costa de Tarragona, Roda de Berà ja ens rep amb una ruta de costa, circular, per disfrutar al costat del mar caminant 9 quilòmetres. De Torredembarra a Altafulla, anirem de cala en cala més de 4 quilòmetres. Endinsant-nos en la vegetació mediterrània i naturalesa salvatge, a cada moment el blau del mar ens saluda. Passant per cales i platges arribarem al far de Torredembarra, l’últim construït al segle XX i que té la torre més alta de tots els fars de Catalunya. També des de Tamarit o l’Hospitalet de l’Infant, de l’Ametlla de Mar a l’Ampolla, podrem caminar airejats per la brisa marina. De l’Empordà a l’Ebre, el viatge a peu al costat del mar és un adorable pretext per deixar-nos sorprendre per les vistes i prendre nota dels pobles que creuarem, enclavaments de vida marinera, amb què també podrem interactuar a través de la seva fabulosa gastronomia, i completar així aquest passeig a la vora del Mediterrani, amb els cinc sentits.

Temes:

Catalunya