Un negoci colpejat

Els càmpings catalans comencen a animar-se

El sector preveu, malgrat l'augment de reserves en els últims dies, una caiguda de l'ocupació d'entre un 40 i un 50%

zentauroepp53733363 camping sitges200613110235

zentauroepp53733363 camping sitges200613110235 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A finals de maig, el Càmping Palamós (Girona) va obrir la veda tímidament a l’obertura d’aquest tipus d’instal·lacions  en el marc de la pandèmia del coronavirus. Com marcava la fase 1, els primers visitants procedien de les comarques de Girona, majoritàriament, famílies. Va ser un petit pas en aquest procés de desescalada que avança cap a una normalitat que comença a entreveure’s per l’augment de reserves als càmpings catalans. Tot i així, s’espera una caiguda de l’ocupació per a aquest estiu d’entre un 40 i un 50 %, després de l’allau de cancel·lacions que es va registrar en els mesos de març, abril i maig per la pandèmia.

El president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha lamentat, en declaracions a Efe, que des del Govern s’hagi trigat a enviar «missatges clars» sobre quan es reobririen les fronteres i s’ha queixat de la «confusió» que hi va haver respecte a la quarantena. Això ha fet, segons Gotanegra, que molts turistes europeus, que solen organitzar amb molta antelació les vacances, s’hagin decantat per altres destinacions.

Malgrat això, s’està vivint un canvi de tendència a mesura que avancen els dies, tot i que això no evitarà que aquesta sigui una temporada «difícil i curta», qualifica Gotanegra, que assegura que el turisme nacional no compensarà la poca assistència del client internacional que s’espera en un sector amb una alta dependència dels estrangers.

I és que la pandèmia mundial de coronavirus assestarà un cop dur al sector turístic, tot i que també podria suposar una oportunitat per canviar el sistema i tornar a un turisme similar al dels anys 70: familiar, amb cotxe i de proximitat, segons experts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Una cosa que també serà l’única opció per a moltes famílies que han vist colpejada la seva economia durant aquesta pandèmia.

Temporada més curta

Per a Gotanegra, la temporada estarà molt «condensada» en unes quantes setmanes de juliol i agost, perquè al setembre les estades solen ser molt curtes, bàsicament de cap de setmana, i el coronavirus es va carregar tot el turisme sènior de pretemporada. «Potser hi ha una punta molt concentrada durant 15 dies d’agost, des de finals de la primera setmana fins al dia 20, i la resta, ja ho anirem veient», ha dit.

Notícies relacionades

La majoria de càmpings catalans, que ocupen gairebé 16.000 persones, encara estan tancats, tot i que la situació varia en funció de la fase de desconfinament en què es troba la zona on estan ubicats. La previsió és que la majoria es posaran en marxa abans de Sant Joan, entre el dia 19 de juny i l’1 de juliol, tot i que no s’espera que «fins a mitjans de juliol això agafi una mica de velocitat», afirma Gotanegra.

Malgrat les perspectives, el sector creua els dits perquè les reserves d’última hora s’activin i que l’afluència més elevada de turisme català i espanyol que es preveu serveixi per donar a conèixer els avantatges d’aquest tipus d’instal·lacions entre els turistes del nostre país, on «és un gran desconegut», una cosa que no passa en altres països europeus.