Autocines i autoconcerts reactiven la cultura a Catalunya

Golmés, primer poble a posar un autocine en marxa a Catalunya, programa sessions per als divendres i dissabtes de juny, i Tàrrega, els dimecres de juliol

Bellcaire d'Urgell i la Pobla de Segur s'afegeixen a la iniciativa i Olot programa els seus primers autoconcerts de música en directe amb assistència des del vehicle

autocine-1

autocine-1

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Durant el confinament, el cotxe s’ha convertit en un aliat com a transport més segur per anar a treballar. I l’enginy en alguns municipis ha fet que el vehicle privat sigui també el protagonista al començar a obrir les portes al gaudi d’activitats culturals fins ara vetades pel perill de contagi del virus de la Covid-19 per la concentració d’assistents.

El petit municipi de Golmés, de 1.500 habitants, a la comarca lleidatana del Pla d’Urgell, ha sigut pioner en això. Gràcies a l’impuls de l’empresari gastronòmic Jordi Castañé, propietari del restaurant Resquitx, i a l’assessorament i recolzament tècnic de Pere Aumedes, gerent de Ciruit Urgellenc, l’ajuntament de la població ha muntat el primer autocine a Catalunya. I ha recollit un gran èxit.

Al mateix aparcament de la discoteca que durant anys va ser la sala de ball més gran d’Europa i que durant 39 anys va fer de la comarca del Pla d’Urgell la meca de l’oci, 190 vehicles particulars van anar congregant-se el dissabte 30 de maig, per assistir, des de la butaca del cotxe, a la primera projecció d’una pel·lícula. Joker va ser l’elegida per a l’estrena d’aquesta nova manera de veure cine. I el cap de setmana passat els assistents van poder veure, divendres, Tiburón, i dissabte, Las aventuras del Dr. Dolittle, projectades en una espectacular pantalla inflable de 10 metres d’ample, en la intimitat del seu vehicle i amb l’àudio activat a través d’una freqüència en l’autoràdio, que permet adequar el so al gust de cada un.

Dos joves entre el públic d’una de les sessions d’autocine a Golmés, en la qual cada espectador es queda dins del cotxe. / RAMON GABRIEL / DEFOTO

Les entrades s’adquireixen anticipadament ‘online’ a través de la web del restaurant Resquitx. Costen 5 euros, dels quals un es destina al CAP de la comarca, a Mollerussa. El recinte s’obre a les vuit de la tarda i ofereix la possibilitat de comprar entrepans, begudes o crispetes en les dues foodtrucksinstal·lades al recinte, amb control de distància entre els clients, que han de portar mascareta de protecció, fent la seva comanda també a través de la mateixa web del restaurant. Els vehicles, a dos metres i mig de distància entre un i l’altre. Així es plantegen les sessions d’autocine a l’aire lliure a Golmés. El lloc que va veure néixer tantíssimes parelles de diferents generacions, ara torna a activar una proposta d’oci, i ho fa servint-se dels cotxes particulars com la manera més còmode d’assegurar la distància física amb altres assistents. «Agraïm a l’ajuntament la possibilitat de poder tornar a generar il·lusió i activar l’economia del territori», assenyala Jordi Castañé, propietari del restaurant Resquitx, ubicat al costat del pàrquing on es munta l’autocine. Al finalitzar la pel·lícula, qui vol pot allargar la vetllada prenent una copa i escoltant música en directe als jardins del restaurant.

Rèplica en altres pobles

Els drive-in o autocines van adquirir la seva fama durant la dècada dels 50 als Estats Units. Més de 4.000 espais d’autocine a l’aire lliure es repartien en aquella època per tot el país.

El ressò de l’èxit de la iniciativa de Golmés ha sigut recollida per la premsa internacional. De fet, ‘Washington Post’ i ‘The Guardian’ li han dedicat unes cròniques. Però, a més, aquí a Catalunya, nombrosos ajuntaments de diverses comarques han sol·licitat també l’assessorament dels organitzadors per muntar autocines als seus municipis. És el cas de Bellcaire d’Urgell, que el pròxim dissabte projectarà en pantalla a l’aire lliure la pel·lícula CampeonesTàrrega ha programat ja pel·lícules per a cada nit dels dimecres del mes de juliol, que serà el mes que també la Pobla de Segur ho farà algun dels seus caps de setmana. «No esperàvem que tingués tant èxit; les entrades s’esgoten de seguida», expressa Pere Aumedes, gerent del Circuit Urgellenc, l’empresa que gestiona o programa les pel·lícules en 32 cines a petites localitats de Catalunya, les Balears i Aragó, a més d’organitzar sessions de cine itinerant. «La idea de l’autocine de Golmés va sorgir del propietari del restaurant Resquitx i ens mou l’ànim activar un servei lúdic i d’impuls anímic de la zona, la il·lusió de començar a fer coses noves amb la garantia de l’aïllament que ofereix un vehicle», afegeix Aumedes.

Divendres, a l’autocine de Golmés, es podrà veure la pel·lícula Parásitos. I dissabte, Jumanji. Siguiente nivel.  Amb un aforament ampliat a 400 places.

En paral·lel al seu assessorament tècnic i responsabilitat en la part tècnica del muntatge d’autocines pels pobles que ho sol·licitin, Pere Aumedes, des del Circuit Urgellenc, va activant també a poc a poc la programació de les pel·lícules als cines dels pobles. Els de Montblanc i Bellpuig d’Urgell van reobrir dissabte passat, dia 6, i el d’Agramunt ho farà aquest dissabte, 13, amb la pel·lícula El escándalo.

El grup de música infantil El Pot Petit, que actuarà en directe el dissabte 20 de juny. / OLOT CULTURA

Concerts en directe, també des del cotxe

Notícies relacionades

L’experiència dels autocines s’està portant també a la programació de concerts de música en directe. L’Ajuntament d’Olot ha programat ja per als pròxims dies actuacions dobles a l’esplanada de l’antiga estació de tren per seguir des d’un vehicle a través de la freqüència de ràdio. Sota el nom d’‘Encontres a la segona fase’, el consistori ha programat diferents activitats per reactivar la cultura, entre les quals es troben els concerts de música en directe que es poden seguir des del cotxe.

Divendres vinent, 19 de juny, actuaran els grups de la Garrotxa Relat i Kozama, a les 22.00 hores. I el dissabte 20, a les 18.00 hores, les bandes de música més familiar a càrrec de Pop per Xics i El Pot Petit realitzaran els seus concerts. El preu, 10 euros per cotxe, 5 euros per moto i 2 euros per bicicleta.