EL TURISME A L'AIRE LLIURE S'ACTIVA DE NOU

Àngels Ferré: «Tots els càmpings estaran oberts per Sant Joan»

La presidenta de la confederació de Càmpings del Mediterrani confia a salvar la temporada en els mesos d'estiu

Els establiments s'han adaptat per intensificar la desinfecció de les instal·lacions i preservar el distanciament social entre els turistes

Àngels Ferré: «Tots els càmpings estaran oberts per Sant Joan»

A Miguel Lorenzo

Es llegeix en minuts

Entre la frontera francesa i el sud de la província d’Alacant, la Confederació de Càmpings del Mediterrani reuneix 300 establiments que l’any passat van allotjar 4,3 milions de turistes. Aquesta temporada serà diferent, però la presidenta d’aquesta organització, Àngels Ferré, es resisteix a donar-la per perduda. Al caliu de la desescalada, els telèfons han començat a sonar i les reserves que es van cancel·lar després del decret de l’estat d’alarma tornen a activar-se. Aquesta advocada de Tortosa (Terres de l’Ebre) resident a València i propietària d’un càmping familiar a les Cases d’Alcanar (Tarragona) detecta entre la població ganes de compensar aquests mesos de confinament disfrutant d’un estiu a l’aire lliure.

-¿Com ha viscut la pandèmia el sector del càmping

?-En el nostre cas es van donar circumstàncies molt particulars. El dia que es va decretar l’estat d’alarma, en algunes zones, com el País Valencià, teníem els càmpings amb un 80% d’ocupació. La majoria eren jubilats europeus que va caldre ajudar a tornar als seus països d’origen. Vam viure situacions molt complicades.

-¿A què es refereix?

-El client d’un hotel puja a un avió i arriba a casa en qüestió d’hores. Els nostres porten la casa a sobre, així que vam haver de coordinar-nos amb les autoritats per garantir que tornessin i assegurar-nos que podien pernoctar al camí malgrat estar prohibits els desplaçaments. La majoria era població vulnerable i no podíem deixar-los tirats en una cuneta. Alguns no van poder tornar a casa i han hagut de passar la quarantena als nostres centres.

-¿Com han gestionat el tancament del negoci durant aquestes setmanes?

-En aquest sector el percentatge d’empleats fixos discontinus és molt alt. Tots els establiments que estaven oberts quan es va decretar l’estat d’alarma van haver d’aplicar ertos. Els contractes que s’anaven a firmar per començar la temporada es van haver de cancel·lar.

-¿En quina situació estan ara?

-Des que es va anunciar el pla de fases hem estat preparant-nos per a la reobertura, però depenem del fet que es permeti la mobilitat entre províncies i s’obrin les fronteres per posar en marxa els nostres negocis. Calculem que per Sant Joan estaran oberts tots els càmpings.

-¿Què trobaran els seus primers clients de l’era post-Covid-19?

-Trobaran càmpings perfectament adaptats als protocols que ha elaborat l’Institut de Qualitat Turística Espanyola per garantir la seguretat i el benestar dels usuaris. Ens hem posat el llistó molt alt. Hem intensificat els cicles de neteja i desinfecció i hem reduït els aforaments per complir les normes de distanciament social.

-¿En què es tradueixen aquestes mesures en l’organització d’un càmping?

-Depèn de cada cas. No és el mateix l’àrea de recepció o el xiringuito, on és fàcil marcar les zones hàbils, que d’altres on l’adaptació és més complicada. Per a les piscines tenim protocols específics. Als aquagym controlarem els aforaments i tot l’instrumental dels parcs aquàtics es desinfectarà després de cada ús. Hem hagut de discriminar quins xous i activitats són viables sota aquestes condicions i quins no. Els miniclubs són difícils de gestionar, perquè els nens són espontanis i no pots demanar-los que es mantinguin separats, però poden fer altres activitats compatibles amb aquesta situació.

-¿Es podrà fer una vida de càmping més o menys normal?

-Aquest és el nostre objectiu. Som conscients que la salut i la seguretat són ara mateix el més important, però la gent ve a disfrutar, no a sentir-se en un camp de concentració. Els càmpings ens estem preparant per oferir-los unes vacances felices, no una experiència traumàtica ni hospitalària.

Et pot interesar

-¿Com afronta la temporada?

-Evidentment, no serà igual que altres anys. En primer lloc, per la seva durada. Hauríem d’haver començat a principis de març i arrencarem a finals de juny. Però confiem a remuntar. Tenim un avantatge davant altres formes de turisme: els nostres centres són a l’aire lliure, que és el millor antivirus que existeix. És el que ens expliquen els clients que han començat a trucar-nos per activar de nou les reserves. Som optimistes.