DESESCALADA A LA PISTA

Vasos de plàstic i barres amb mampara: així serà la tornada a les discoteques

L'Institut de Qualitat Turística publica les seves recomanacions per a la reobertura de l'oci nocturn, que podrà obrir en fase 3 però sense pista de ball

S'aconsella als locals que comptin amb un vigilant interior que garanteixi el compliment de les mesures de seguretat i la distància interpersonal

malamente2

malamente2

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Per tornar als pubs, discoteques i bars de copes serà necessari tenir grans dosis de paciència, d’acord amb les recomanacions difoses per l’Institut de Qualitat Turística Espanyola per a la reobertura dels locals d’oci nocturn. Es vigilarà escrupolosament l’aforament, amb controladors fora i dins el local, i a més s’establiran marques a terra per accedir a la barra respectant la distància de seguretat. Els amants de la copa baló o el got de vidre se’n poden anar acomiadant: el protocol recomana els vasos de plàstic d’un sol ús en cas que no es pugui garantir la desinfecció a més de 80º C.

Les discoteques podran obrir ja en fase 3, segons dictamina el Butlletí Oficial de l’Estat en l’edició d’aquest dissabte. Era una petició reiterada del sector, que no obstant descobreix que més que discoteques seran bars de copes, ja que l’ordre ministerial explica que no es podrà ballar, i que aquest espai s’haurà de destinar a taules o conjunts de taules per als clients. 

És l’única novetat que s’afegeix a les recomanacions publicades aquesta setmana per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola de cara a la tornada del públic. Unes mesures que incumbeixen també les sales de festes, cafès teatre, restaurants espectacle, pubs, bars de copes, cocteleries, locals de concerts, terrasses d’estiu i instal·lacions eventuals.

La prioritat en tots aquests espais serà mantenir la distància de seguretat interpersonal en qualsevol activitat, especialment en els considerats ‘punts calents’ de contagi, com ara les zones d’accés i admissió, els lavabos, l’àrea d’espectacles i animació i les instal·lacions fixes o eventuals. Per aquesta raó, els establiments hauran de determinar la seva capacitat de manera que es respecti aquesta condició. Així mateix, les posicions per marcar les distàncies interpersonals s’hauran d’indicar a terra o amb catenàries, sobretot en els punts d’accés, els lavabos, la barra o la zona de descans. En el cas que no es pugui garantir l’espai mínim de separació, s’hauran de disposar els equips de protecció necessaris i utilitzar les mascaretes.

Control estricte de l’aforament

Sanitat aconsella la implantació de mètodes de control per assegurar que aquests aforaments de seguretat fixats no se superin. I es recomana als establiments d’oci nocturn fomentar activitats que evitin aglomeracions, com l’ús de reservats o festes d’accés restringit, sempre que es mantinguin dins els límits establerts per als esdeveniments de grup fixats en cada moment.

Vigilants a l’interior

Sanitat també suggereix la figura del «controlador d’ambient intern», un vigilant responsable que el públic segueixi les mesures preventives dins el local i que no s’excedeixi la capacitat a cap de les zones disposades a l’interior, com els lavabos. També podrà impedir l’accés a les persones que no compleixin les condicions d’admissió o d’aforament.

Barres amb mampara i dispensadors de desinfectant

Els locals podran posar mampares o altres barreres físiques per preservar la distància de seguretat entre els clients i el personal de barra. Les posicions a ocupar pels clients, o grups de clients, a la barra estaran marcades per tal d’evitar aglomeracions i garantir la distància de seguretat. La recomanació de Sanitat apunta també al repartiment de dispensadors de gels desinfectants per la barra i a l’ús de vasos de plàstic d’un sol ús si no és possible assegurar una desinfecció a alta temperatura. Tots els elements situats a la barra, com ampolles o vasos, hauran de quedar protegits tant dels cambrers com del públic.

Guarda-roba i aparcacotxes

Les peces de roba dels clients es protegiran amb fundes d’un sol ús, per tal d’evitar el contacte directe entre aquestes i assegurar-ne la higiene. El protocol assenyala, a més, que s’entregarà una bossa al client perquè sigui ell qui hi introdueixi les seves peces i la torni al personal, que estarà rere una mampara.

Pel que fa al servei de valet-pàrquing, s’aconsella evitar la manipulació dels vehicles dels clients per part del personal si no es pot donar el servei en condicions de seguretat.

Adeu a l’autoservei a les taules

A l’espera de l’anhelada reobertura total, la recomanació de Sanitat passa per disposar de terrasses. Aquí també canviaran els hàbits: serà el personal del local el que acomodi els clients, evitant que es faci un ús arbitrari de les taules i cadires per garantir la seva desinfecció entre un client i un altre. I res d’anar a recollir o demanar les begudes, serà el personal del local qui se n’encarregui per tal d’evitar els viatges dels clients a l’interior del local.

Espectacles i concerts, millor en espais oberts

Notícies relacionades

El protocol sanitari recomana que les activitats d’espectacle i animació es facin a l’aire lliure sempre que sigui possible, evitant a més l’intercanvi d’objectes. Tant en grades com en bancs correguts, per exemple, es marcarà la distància de seguretat interpersonal que hauran de guardar els clients, i es desinfectaran els elements que s’hagin fet servir al finalitzar l’activitat.

El nombre d’artistes sobre l’escenari dependrà de la seva mida, per tal que es mantingui la distància de seguretat. Si es tracta d’un dj, només hi haurà una persona a la cabina. En qualsevol cas, els equips de so i els micros es desinfectaran després de cada actuació si són propietat del local. També els estris de maquillatge, perruqueria i vestuari seran d’ús individual, llevat que se’n pugui garantir la neteja i desinfecció després d’haver-los fet servir.