SECTOR CLAU

Puig: «No s'ha de jugar amb el turisme»

El president valencià demana «celeritat» per presentar un pla integral i flexible i recorda que hi ha en joc «centenars de milers de llocs de treball»

Reclama que la UE dissenyi una «garantia europea» sanitària que doni seguretat als turistes europeus i diu que no dona per perduda la campanya

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica  ximo puig   corts   coronavirus200422104147

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica ximo puig corts coronavirus200422104147 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Suposa un 12,9% del PIB d’Espanya, un 16% en comunitats com la valenciana i un 24% en províncies com Alacant, per això el seu president Ximo Puig ha reclamat aquest dimarts que s’estableixi «amb celeritat» un pla específic que no només salvi el turisme i els seus «centenars de milers de llocs de treball», sinó que el converteixi en una de les palanques de la recuperació de la crisi que ha provocat el coronavirus.

«No s’ha de jugar amb el turisme, demano discriminació positiva i flexibilitat perquè tinguem un turisme segur: Mediterrani viu i segur», ha assenyalat Puig en una videoconferència que ha pronunciat al Fòrum Alacant que organitza el ‘Diario Información’.

Diumenge passat en la conferència de presidents autonòmics amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, Puig ja va reclamar aquest pla específic i integral i aquest dimarts ha avançat que són diverses les comunitats que han demanat una iniciativa turística espanyola que sumi incentius «des d’una visió estratègica».

Però no han sigut els únics ‘deures’ que ha posat l’Executiu central, al qual ha tornat a reclamar, com ve fent des de l’inici de la crisi, que els expedients de regulació d’ocupació temporals es puguin aixecar de manera escalonada perquè «els ertos no es converteixin en eros». Puig ha demanat, a més, «tot el finançament possible» per a les empreses, a més de facilitats administratives.

Puig ha reconegut que el sector afronta una campanya estival «extraordinàriament difícil», però ha dit que el govern valencià no està disposat «a renunciar a res» i que es treballa en maneres de garantir la seguretat en l’anomenat turisme de sol i platja.

Per aconseguir-ho, ha demanat l’ajuda de la UE perquè es creï «una garantia europea» per «harmonitzar la credibilitat i la seguretat sanitària». Seria una manera de donar seguretat als turistes europeus, que suposen un percentatge molt rellevant del total de visitants habituals.

Sol, platja i ocupació de qualitat

Notícies relacionades

Preguntat per si és el moment de diversificar l’oferta de sol i platja, almenys en el cas valencià, va dir que fa temps que treballen per generar noves opcions però ha recalcat que «no s’ha de contraposar el sol i platja a altres models, es tracta d’anar sumant» i fer-ho «sense menysprear cap model» i sense precarització.

El debat s’ha encès després que la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra que en una entrevista en aquest mateix diari va dir que potser és el moment de  «repensar el nostre model turístic de masses» i analitzar la seva sostenibilitat, perquè «reporta molts beneficis a uns quants, però després arrossega fenòmens com les dones de fer feines que maltracta tant salarialment com en condicions de treball». La patronal Hosbec va dir que es tractava d’una «misèria política inaudita» i va qualificar d’«infundades» les seves acusacions.

Temes:

Turisme