Isabel Oliver: «El turisme o serà sostenible o no serà»

zentauroepp53268789 200501150411

zentauroepp53268789 200501150411

1
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

La secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, passa revista al sector i manté que la sostenibilitat és l’únic camí per reactivar la indústria. 

-¿Quins escenaris estudien per evitar contagis i alhora impulsar l’activitat econòmica? 

-Estem elaborant un pla de rellançament del turisme amb les comunitats autònomes, entitats locals, altres ministeris, el sector privat, agents socials i organismes internacionals. El primer pas és l’elaboració d’un protocol sanitari únic per a tot el territori espanyol amb especificacions per a cada subsector turístic.

-¿Quins passos s’estan fent per transformar el turisme?  

El primer el vam fer al gener del 2019, quan vam portar al Consell de Ministres les directrius generals de l’Estratègia de Turisme Sostenible el 2030, alineades amb els objectius de l’ONU, que estableixen les bases per a la transformació del model de creixement turístic cap a un de més sostenible i sostingut, menys centrat en els números. La combinació de governança col·laborativa, digitalització, diversificació del producte turístic i mercats emissors ens permetrà aconseguir aquest objectiu. Cal continuar avançant en la diferenciació i diversificació de l’oferta sense perdre de vista que caldrà adaptar-la als canvis que comporti aquesta crisi, la digitalització i, per descomptat, la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del sector.

-¿Com plantegen aquests canvis en l’Espanya buidada?

-El turisme és una eina de desenvolupament socioeconòmic del món rural perquè és un generador d’ocupació i d’oportunitats que ajuda a fixar població. L’any passat vam firmar un conveni amb l’associació Los Pueblos Más Bonitos de España per treballar conjuntament en la protecció del patrimoni, el desenvolupament econòmic i la promoció turística de l’Espanya interior mitjançant l’impuls d’un turisme no estacional, sostenible i respectuós. També és molt destacable la tasca de Paradores, que crea llocs de treball, reactiva negocis i sinergies amb altres sectors.

Notícies relacionades

-¿I el principal llast per a la transformació?

-Administració, empresaris i destinacions estem plenament conscienciats que la sostenibilitat és l’únic camí per mantenir la competitivitat del sector. Abans pensàvem que era una opció, una manera de contrarestar els efectes negatius de l’activitat turística. Avui sabem que el turisme o és sostenible o simplement no serà. I aquest raonament ha d’impregnar tota la nostra proposta turística, des de la rural a la de sol i platja, passant per la gastronòmica, la de natura o la cultural.