HEALTH & BIO TEAM DATING

Quan el talent científic se cita amb l'aptitud empresarial

La trobada ha posat en contacte equips d'investigadors amb experts en negocis

BStartup, Biocat i CataloniaBio & HealthTech han organitzat l'esdeveniment en el marc del Helthio

biomedicina

biomedicina

3
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

El sector de la biomedicina i la tecnologia aplicada a les ciències de la vida mostra una bona salut a Catalunya, especialment gràcies al creixement experimentat els últims anys. Només en el període 2015-2017 han nascut 144 noves companyies i s’ha multiplicat la inversió, fins a arribar als 140 milions anuals. Tot i que encara queda terreny per recórrer, la clau ha sigut combinar el talent científic que sorgeix de les universitats i centres de recerca amb una visió més orientada al negoci. I per a això han sigut molt útils iniciatives com el Health&Bio Team Dating, que dijous passat va celebrar la seva quarta edició al Palau de Congressos de Barcelona, en el marc de la fira Helthio.

Organitzat per BStartup, de Banc Sabadell, Biocat i CataloniaBio & HealthTech, es tracta de l’única trobada de cites ràpides –’speed-dating’– del sector biomèdic. Un format àgil i senzill que en aquesta ocasió ha permès posar en contacte una vintena de projectes de recerca de joves científics amb prop de 30 mentors i experts en desenvolupament de negoci. “Fa quatre anys ens vam adonar que hi havia molt talent científic, però faltava una massa crítica de projectes a punt per saltar al mercat. Un buit que podia ser cobert amb un altre tipus de talent: l’empresarial. Així que ens dediquem a posar en contacte els dos mons, i crec que hem aconseguit resultats molt positius”, explica Yolanda Pérez, directora de BStartup, la unitat de negoci especialitzada en ‘start-ups’ del Banc Sabadell.

Col·laboració 

En aquesta mateixa línia s’expressa Jordi Naval, CEO de Biocat, l’entitat encarregada d’impulsar l’ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya. “La majoria d’empreses del sector estan estructurades entorn d’un mateix patró: la combinació d’undirector científic i un altre d’empresarial. Però com que solen ser àmbits allunyats, amb aquest esdeveniment intentem facilitar la seva trobada”, comenta. Una cosa que corrobora Melqui Calzado, secretari general de CataloniaBio & HealthTech: son dues cares d’una mateixa moneda, no es pot entendre una sense l’altra, especialment en un sector com el de la biomedicina, que requereix un esperit col·laboratiu”,apunta, abans de recalcar la potència d’un sector que ja arriba al 7% del PIB català i la tendència del qual és continuar creixent.

D’aquesta manera, es busca contribuir al que ha de ser el gran objectiu de qualsevol recerca científica: la seva transferència a la societat, de tal manera que hi tingui un impacte positiu. I la manera d’aconseguir-ho és través de la seva transformació en un projecte empresarial. En les tres edicions anteriors de Health&Bio Team Dating hi han participat més de 250 professionals i s’hi han programat530 reunions ràpides, capaces d’obrir noves portes.

Nous contactes

Notícies relacionades

És el que buscava dijous passat, per exemple, Walter Sanseverino, investigador i cofundador de Sequentia, una ‘start-up’ creada el 2013 especialitzada en el desenvolupament d’eines informàtiques per al’anàlisi genètica, que ofereix els seus serveis a les empreses a través del núvol. Instal·lada al Parc Científic de Barcelona, compta ja amb 16 treballadors i cada any dobla la facturació. “El nostre objectiu ara és trobar assessors per al nostre projecte en el camp de la finances, les inversions i els aspectes legals, així com per emprendre la internacionalització, el nostre pròxim gran repte”, comenta. No obstant, com a empresa exitosa, també ha acudit al Health&Bio Team Dating per conèixer les idees de les noves generacions i aconsellar-los. Veig molt entusiasme, amb més cultura empresarial, una visió globalitzada i un gran domini de les eines digitals”, assenyala.

Potser d’aquesta trobada sorgeixen noves oportunitats i membres que s’afegiran al projecte. Ja ha passt abans. Per exemple, Elem Biotech, que elabora simulacions virtuals d’òrgans i teixits per a la recerca de fàrmacs, va trobar l’any passat un nou mentor i inversor: Josep Lluís Falcó. “Encara estàvem desenvolupant la idea i teníem un primer prototip de pla de negoci, però buscàvem un mentor que aportés una visió ‘business’ al meu perfil científic i també capital llavor”, explica Mariano Vázquez, cofundador d’Elem. Un altre cas és el de Leukos Biotech, ja que la científica Ruth Muñoz Risueño va conèixer aquí el que és el seu actual CEO, Enrique Llaudet. Aquest és precisament el paper de Health&Bio; convertir-se en el punt de trobada entre el món científic i l’empresarial.

Impactar en la societat 

<span style="font-size: 1.6rem;">Abans de començar amb les cites ràpides, els participants van conèixer un clar exemple de col·laboració entre ciència i negocis: Senolytic Therapeutics, creada per Marc Ramis i Manuel Serrano el 2017.</span>