Perfil

Rubén Viñuales, del barri més pobre de Tarragona a alcalde

Rubén Viñuales, del barri més pobre de Tarragona a alcalde

FABIÁN A.

1
Es llegeix en minuts
EFE

El PSC ha recuperat l’alcaldia de Tarragona, després d’un mandat en mans d’ERC, de la mà de l’advocat Rubén Viñuales, nascut el 1983, que va ser líder local de Ciutadans durant anys, però que a finals del 2020 va estripar el carnet per afegir-se a les files socialistes.

Criat al marginal barri tarragoní de Campclar, el més pobre de la província de Tarragona, i fill d’una perruquera i un cambrer, Viñuales es reivindica sovint com un exemple de l’èxit de les polítiques socialistes i socialdemòcrates, que van permetre que ell i els seus dos germans aconseguissin ser universitaris.

Advocat de professió especialitzat en dret penal i públic, el 2011 va fundar el seu propi despatx i ha sigut professor associat del Departament de Dret Privat de la Universitat Rovira i Virgili. Com a diputat del Parlament, és membre de la comissió de Justícia de la Cambra, i forma part de l’anomenat ‘Govern alternatiu’ que va crear el PSC per fer oposició a l’Executiu de Pere Aragonès com a conseller de Justícia.

Guanyador clar

Viñuales va guanyar les eleccions del 28M a Tarragona amb nou regidors, seguit per ERC, que en va obtenir sis; el PP, amb quatre; Vox i Junts, amb tres cada un; i els Comuns, amb dos; uns resultats que han impedit que hi hagués cap majoria alternativa a la seva investidura.

Aquest dissabte s’ha convertit en el tercer alcalde socialista de Tarragona, i ha agafat el testimoni de Josep Félix Ballesteros, que ho va ser entre el 2007 i el 2019, i Josep Maria Recasens (1979-1989). Enmig, CiU va tenir la vara de comandament de la ciutat des del 1989 fins al 2007, amb Joan Miquel Nadal, i el republicà Pau Ricomà durant la legislatura passada.

Notícies relacionades

Nascut a Tarragona el 1983, Viñuales va militar a Ciutadans durant vuit anys, entre el 2012 i el 2020, i en dues ocasions va ser el candidat a l’alcaldia de la ciutat per la formació liberal i va exercir de portaveu del grup municipal.

No obstant, el desembre del 2020 va anunciar la marxa de Cs i va fitxar pel PSC, com a número dos de la llista socialista per Tarragona en les eleccions catalanes del 14 de febrer del 2021.