Eleccions del 28M

L’extrema dreta catalana es fa forta al nord i a l’interior de Catalunya

Sílvia Orriols guanya amb claredat a Ripoll i Josep Anglada torna a entrar al consistori de Vic amb dos regidors

  • Eleccions municipals i autonòmiques 2023: última hora, en DIRECTE

L’extrema dreta catalana es fa forta al nord i a l’interior de Catalunya

Aliança Catalana

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La candidata d’Aliança Catalana, la nova formació de la líder d’extrema dreta independentista Sílvia Orriols, ha guanyat les eleccions municipals a Ripoll després d’obtenir 1.401 vots i sis regidors, però no la majoria absoluta, que se situa en nou. Aliança Catalana ha obtingut el 30,76% dels vots, enfront del 16,68% de Junts per Ripoll, que fins ara tenia l’alcaldia amb Jordi Munell i que es queda amb tres regidors. Ha sigut la sorpresa de la nit electoral, a més de la forta caiguda de Junts.

A més, el partit d’Orriols ha aconseguit representació a Manlleu (Osona) i Ribera d’Ondara (la Segarra); així s’ha demostrat el fort impacte que ha tingut el discurs de tendències xenòfobes a les comarques de l’interior de Catalunya.

ERC, amb el 16,11% del vot, ha obtingut tres regidors, igual que el PSC –13,59%–; la CUP s’ha quedat en dos regidors, i Som-hi Ripoll Independents del Ripollès, un representant.

Anglada torna a la palestra

No ha sigut l’únic èxit electoral de l’extrema dreta catalana. A Vic, tot i que Junts ha tornat a guanyar les eleccions, ho ha aconseguit després de deixar-se pel camí fins a quatre regidors. Ha caigut a set i li ha complicat la formació d’un govern estable a la localitat al nord de la província de Barcelona.

Notícies relacionades

Un dels grans beneficiats d’aquesta caiguda ha sigut un dels primers precursors del discurs xenòfob i identitari a Catalunya, Josep Anglada, que ha tornat a entrar al consistori de la capital de la comarca d’Osona amb la seva nova formació d’extrema dreta, Som Identitaris, amb dos regidors.

Per la seva banda, el Front Nacional de Catalunya ha guanyat amb majoria absoluta a la Masó (l’Alt Camp).