Eleccions generals 2023

Asens arrenca la negociació amb Puigdemont perquè Junts faciliti la investidura de Sánchez

Asens arrenca la negociació amb Puigdemont perquè Junts faciliti la investidura de Sánchez

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Ana Cabanillas
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Sumar mou la primera fitxa de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. I ho fa començant pel flanc més difícil: Junts i ERC. I per fer-ho ha destinat l’interlocutor que millors relacions manté amb l’expresident de la Generalitat: Jaume Asens, que després d’haver liderat la candidatura dels Comuns a les generals del 2019, va ser substituït en les d’aquest diumenge per Aina Vidal després d’un debat intern no exempt de polèmica. Així ho ha avançat ‘El País’ i ho han confirmat a EL PERIÓDICO fonts de la formació de Yolanda Díaz, que precisen que la líder de Sumar ha trucat aquest mateix matí al dirigent per confiar-li aquesta missió.

Així doncs, l’exportaveu d’Unides Podem al Congrés ha posat ja fil a l’agulla i ha sigut l’encarregat de mantenir els primers contactes amb el partit de Carles Puigdemont, amb el qual ja va intercanviar missatges en la nit electoral que han continuat fins aquest dilluns. Des de Sumar expliquen que han demanat a Asens liderar les converses «per conèixer les posicions de sortida de les formacions catalanes i explorar totes les vies d’acord». «És l’hora del diàleg», destaquen fonts de Sumar, que consideren que les negociacions han d’estar liderades per «els millors».

Va ser des del primer moment en què els resultats electorals eren sobre la taula i sent conscients de la complexa negociació que caldrà encarar amb els independentistes que des de l’espai dels Comuns van invocar el nom d’Asens. Fonts de l’espai recorden que ell va ser qui va liderar la petició dels indults i la reforma del codi penal, a més d’haver-se desplaçat a Waterloo en alguna ocasió i haver visitat els líders independentistes quan eren a la presó. «Parlar amb ERC és més senzill, però no hi ha tantes persones que puguin interlocutar amb Junts. Ell és el més indicat, no se’ns acut ningú millor», afirmen.

Notícies relacionades

Asens ha acceptat immediatament el repte d’acostar posicions amb els independentistes i, de fet, a més de Puigdemont, també ha començat la interlocució per la investidura amb l’exconseller Toni Comín. «Per al nostre espai és un luxe comptar amb algú de la trajectòria de Jaume Asens, que ha demostrat en el passat la seva capacitat d’acord», destaquen des de Sumar. En aquest punt, asseguren que amb «el seu coneixement de la realitat política catalana, així com la seva bona relació amb molts dels espais cridats a entendre’s, serà més fàcil arribar a un acord».

Junts ja ha deixat clar que el preu que posa a la investidura de Sánchez és l’autodeterminació i l’amnistia, dues condicions que el PSOE ja ha deixat clar que no pensa acceptar. Caldrà veure fins a quin punt Asens pot aconseguir un terme mitjà que sigui acceptable per les dues parts.