¿Quines condicions pot posar Junts a la investidura de Pedro Sánchez?

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts va perdre 140.000 vots en les eleccions d’aquest diumenge passat i tindrà un escó menys al nou Congrés dels Diputats respecte a quatre anys enrere. No obstant, els set diputats que va aconseguir Míriam Nogueras seran decisius per decidir si Pedro Sánchez pot continuar a la Moncloa o si s’han de repetir els comicis. La direcció del partit es reunirà aquesta tarda per fixar la seva posició, però el secretari general del partit, Jordi Turull, ja ha avançat a RAC-1 que no veu la investidura «per enlloc» i que les condicions al PSOE han de passar per l’amnistia i la transferència de competències per celebrar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, una cosa inassumible per als socialistes.

El fet que la clau de la governabilitat la tingui la formació que lidera, de facto, l’expresident Carles Puigdemontha desviat ja totes les mirades cap a Waterloo. Però l’escenari s’ha complicat encara més aquest dilluns, després de la detenció de l’eurodiputada Clara Ponsatí i que la fiscalia hagi demanat al jutge Pablo Llarena que cursi una ordre de cerca i captura internacional contra Carles Puigdemont. «Un dia ets decisiu per formar Govern a Espanya i l’endemà Espanya ordena la teva detenció», ha ironitzat Puigdemont en un missatge a Twitter.

¿Una solució per a Puigdemont?

L’expresident es va mantenir a la rereguarda durant les eleccions municipals, en les quals –especialment a Barcelona– van pilotar els sectors pragmàtics del partit. No obstant, en aquests comicis generals han portat el seu segell, tant des d’un punt de vista discursiu –qualificant de «pantalla passada» les demandes d’ERC– com de comandaments, amb persones de la seva màxima confiança al capdavant. Un dels principals objectius de Junts era superar ERC en vots per esmenar la seva estratègia de diàleg a Madrid i forçar un canvi de rumb independentista tant al Congrés com a Catalunya. Finalment, es van quedar a 70.000 vots d’aconseguir-ho, però forçaran igualment aquest cop de volant al ser clau perquè Sánchez repeteixi el seu Govern.

L’única solució perquè Puigdemont pogués tornar a Espanya sense ser detingut és que se li donés un indult anticipat. Una figura controvertida, perquè per la seva naturalesa només s’atorga una vegada hi ha condemna, i que no tots els experts consideren que està inclosa en la llei. No és l’opinió de l’advocat Francesc Jufresa, que fa unes setmanes va revelar que ell mateix va oferir aquesta possibilitat a Puigdemont i que l’expresident la va rebutjar taxativament. L’ala dura de Junts sempre ha desdenyat els indults i ha acusat ERC de buscar «solucions personals» al conflicte, per la qual cosa insisteixen que hi ha d’haver una amnistia generalitzada.

L’alcaldia de Barcelona

Notícies relacionades

Però aquestes podrien no ser les úniques condicions. Al sector més pragmàtic del partit encara li dol la jugada del PSC amb els Comuns i el PP per deixar Xavier Trias fora de l’alcaldia de Barcelona. Un moviment que, a més, agreuja la situació de pèrdua de poder institucional del partit, que podria també intentar una aliança que els faci tornar al govern de la Diputació de Barcelona, que lidera el PSC juntament amb els Comuns i dos díscols de la formació. Per aquesta raó, una part de JxCat vol posar a sobre de la taula del PSOE un acord per desfer l’acord i repartir-se l’alcaldia de la capital catalana amb Jaume Collboni. De fet, Trias ja va avisar diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que s’han de «discutir» internament les condicions i que el partit ha de demostrar que són «capaços» de fer palès que són «útils».

«Personalment, crec que toca negociar (i aquí també ha d’entrar Barcelona), malgrat les lectures que fan alguns de bloqueig i repetició electoral», avisen fonts d’aquest sector moderat. Un plantejament allunyat de la duresa amb la qual es va expressar la candidata Nogueras, després de conèixer els resultats, que va assegurar que no li tremolaria el «pols per continuar mantenint la posició». «La nostra prioritat és Catalunya, no la governabilitat d’Espanya», va dir, enmig d’estelades i crits d’«independència» dels assistents.