Ultradreta a Catalunya

L’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, desconcertat després de la victòria de Vox: pràcticament no ha pogut dormir

El fill de l’alcalde i regidor del consistori va resultar ferit pels trets que va rebre amb una escopeta de perdigons al junyva resultar ferit pels trets que va rebre amb una escopeta de perdigons al juny

El socialista Manel Anselmo s’ha mostrat dolgut pel resultat electoral al poble, l’únic de Catalunya on ha guanyat l’extrema dreta

L’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, desconcertat després de la victòria de Vox: pràcticament no ha pogut dormir

Regió7/MARC CANTURRI

2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo (PSC), atribueix la victòria de Vox als fets que van passar al poble a mitjans de juny quan un home de nacionalitat marroquina va disparar amb una arma de caça carregada de perdigons el seu fill i regidor de l’Ajuntament de Sant Jaume, Nil Anselmo.

El jove de 25 anys va resultar ferit després que l’home, un ocupa, el disparés amb l’escopeta de caça arran d’un conflicte relacionat amb la propietat de l’habitatge, una masia situada en el terme de Les Llosses (Ripollès), però al costat de Sant Jaume.

Aquesta agressió va generar «ràbia i impotència al municipi», ha explicat a Regió7 l’alcalde, Manel Anselmo, i, segons ha dit, «ha derivat en vots a Vox sense pensar que votaven un partit d’ultradreta, feixista».

El primer poble català en què guanya Vox

Sant Jaume de Frontanyà, amb un cens electoral de 23 persones, s’ha convertit en el primer municipi de Catalunya on Vox ha quedat com a primera força. Al segon poble més petit de Catalunya, per darrere de Gisclareny, van acudir a votar 12 persones, de les quals la meitat van votar Vox. Dels 12 vots, se’n van comptabilitzar 11 de vàlids, sis d’aquests per a la formació d’extrema dreta, dos vots per al PSC, un per a ERC i un per a Junts.

L’alcalde, Manel Anselmo, dolgut pels resultats

Vox va obtenir el 54,5% dels vots a Sant Jaume, un resultat que va agafar per sorpresa l’alcalde i no s’ho imaginava. «No m’ho esperava en absolut», reconeixia aquest dilluns al matí Manel Anselmo. El recompte electoral el va deixar tan desconcertat que pràcticament ha passat la nit sense dormir: «Em costa creure que persones pròximes que sé que no són simpatitzants de Vox hagin introduït la papereta d’aquesta formació a l’urna».

Es va mostrar dolgut i convençut que els trets amb l’escopeta de caça van ser el detonant de la decisió de sis veïns del poble, o almenys de més de la meitat, va apuntar: «Estic convençut que si no haguéssim viscut aquest episodi violent, Vox no hauria guanyat, i potser ni tan sols obtingut vots».

Notícies relacionades

L’alcalde recorda que el mes passat, després que el seu fill resultés ferit pels trets, hi va haver mostres d’indignació entre el veïnat i es van poder sentir comentaris com «el que haurem de fer és votar Vox». Comentaris, segons Anselmo, «que t’imagines que es diuen en calent i no els dones importància».

Ara, però, després que Vox hagi sigut la força més votada a Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo lamenta no haver pogut fer res per aturar la victòria: «Si m’hagués pensat que hi havia sis persones disposades a votar Vox, hauria intentat parlar amb elles i fer-los veure què representa votar un partit d’extrema dreta». Suposo que ho va suposar. Aquest és el missatge que ha transmès per telèfon a Joan Roma, històric dirigent socialista, que al migdia estava amb l’únic polític que havia mantingut una conversa.

Temes:

Vox