Camí de les urnes

Feijoó: «Es pot pertànyer a una nació històrica i ser lleial amb l’Estat»

  • El president de la Xunta de Galícia entra en campanya per donar un reconeixement al candidat del PP a Catalunya i critica Illa per haver «confós» la població amb el coronavirus

Feijoó: «Es pot pertànyer a una nació històrica i ser lleial amb l’Estat»
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els barons del PP s’han implicat de ple en la campanya electoral catalana. Dissabte va ser Isabel Díaz Ayuso i aquest dilluns, Alberto Núñez Feijóo, qui es va bolcar en la contesa electoral per donar un reconeixement al candidat popular, Alejandro Fernández. La presidenta de la Comunitat de Madrid i el president de la Xunta de Galícia simbolitzen dues formes de gestió completament diferents de la pandèmia, però també dues maneres d’entendre la configuració de l’Estat.

«Es pot pertànyer a una nacionalitat històrica i ser lleial amb l’Estat, i aportar solucions conjuntes al conjunt de la nació espanyola», ha llançat Feijóo des de Galícia, connectat al míting per via telemàtica. Unes declaracions que contraresten al «Madrid és Espanya dins d’Espanya. ¿Què és Madrid si no és Espanya?» d’Ayuso.

La presidenta madrilenya va oferir dissabte un discurs en el qual va gastar tota l’artilleria contra el candidat socialista, Salvador Illa. Feijóo també ha llançat atacs a Illa per haver «confós» la població a l’haver afirmat fa un any que només hi hauria casos «esporàdics» de coronavirus a Espanya i ha carregat que la política catalana giri entorn dels independentistes.

Evitar la resignació

El president gallec ha lamentat que la Catalunya «cosmopolita, oberta i plural» ara estigui «tancada» pel laberint del procés, i ha demanat als seus companys de files que no es resignin «a creure que els mals governs que han provocat aquesta situació són imprescindibles, una plaga bíblica». «No ens resignem a creure que a Catalunya li ha tocat i no pot desfer-se d’això, que està obligada a decidir entre el dolent i el pitjor. No ens hi resignem. Necessitem un president centrat en els problemes de la gent, a unir la societat catalana, en la recuperació econòmica de l’ocupació i de les empreses que se n’han anat», ha continuat.

Feijóo ha defensat la baixada d’impostos com una de les sortides a la crisi socioeconòmica que deixa la Covid-19 al seu pas. «Catalunya necessita governs que sumin davant els que han nascut i crescut desunint», ha reblat, no sense censurar que la recepta passa per «més reformes i menys ruptures».

Notícies relacionades

Fernández, per la seva banda, junt amb representants d’entitats gallegues, s’ha compromès amb ells a treballar «incansablement» perquè «els torni a tractar com a estrangers a Catalunya», mentre ha demanat que no torni a sortir d’un Govern una declaració «que margini la meitat de la població de Catalunya i la insulti».

El candidat popular ha elogiat la figura de Feijóo i la seva tasca de govern com a mentor de l’«estabilitat política», «el govern per a tothom sense sectarismes», i «la defensa de la seva terra compatible amb Espanya».