Aragonès afirma que és l’hora d’ERC, «després de 40 anys de presidents convergents i socialistes»

  • El presidenciable alerta que Illa vol convertir la Generalitat «en un despatxet de la Moncloa»

  • Rovira assevera que els republicans defensen «tots els catalans, sense mirar ni origen ni creença política»

  • Esquerra retalla un 90% l’aforament del teatre de Mataró, on ha donat el tret de sortida al 14-F

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 

Davant 80 assistents, al teatre Monumental de Mataró, amb un aforament de 780 localitats (un 10% de l’aforament), ERC ha iniciat aquest dijous la seva etapa en aquesta atípica campanya electoral marcada per la pandèmia. Dia de presentació d’eixos programàtics que s’amaguen sota el lema electoral triat (‘Al costat de la gent’) i es reparteixen entre els socials i de lluita contra la pandèmia i la persistència en les reivindicacions polítiques, l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació. Tot això amanit de proclames antifeixistes i de pugna amb Vox.

«Justícia social, igualtat d’oportunitats i república catalana» han sigut gairebé les primeres paraules que ha pronunciat el líder extramurs d’ERC i presidenciable, Pere Aragonès. Una intervenció, com l’anterior de la secretària general de la força, Marta Rovira, molt centrada en la pandèmia i en la futura reconstrucció social i econòmica.

De fet, el vicepresident ha reivindicat la gestió de l’Executiu de la crisi de la Covid i ha presumit que el Govern és el que «més ajudes per càpita ha donat». Abans, Rovira s’havia adreçat directament a Salvador Illa, percudint en la mateixa línia: «Senyor ministre, ¿on són les ajudes?»

Això, no obstant, no ha estalviat invectives cap als seus competidors. Així, Aragonès ha asseverat que no hauria de ser un «ministre espanyol» el que negociés l’import de vacunes o dels fons europeus de reconstrucció, «sinó un de la república catalana». I que, per extensió, calia evitar que «Illa converteixi el Palau de la Generalitat en un despatxet de la Moncloa. No ho permetrem».

Ha arremès contra la mateixa celebració de les eleccions, «que no haurien de ser», palanca que li ha servit per criticar els poders de l’Estat. «Com amb el 155, ens han imposat unes eleccions a fi de vèncer l’independentisme. Però omplirem les urnes de vots, com sempre».

Indirecta als socis

Notícies relacionades

Cap menció explícita als socis de Govern, a JxCat. Però sí una mateixa indirecta, per part d’Aragonès i Rovira, que han asseverat que ERC «defensa per igual tots els catalans, sense mirar d’on són els seus pares ni el que pensen». Tot això en un context de renúncies de candidats postconvergents per haver-se pronunciat de manera insultant cap a catalans constitucionalistes. 

A diferència del 4 de desembre del 2017, quan una ERC encara en xoc per l’empresonament del seu líder, Oriol Junqueras, va obrir la campanya del 21-D a Vic, a sota zero climatològicament i ambientalment, la perspectiva que el president del partit se sumi a la campanya a partir de divendres, i els sondejos que els situen al capdavant, ha portat els oradors d’aquest dijous a sancionar que els republicans «sortien a guanyar». «Després de 40 anys de presidències de convergents i socialistes és el torn de l’independentisme d’esquerres», va resumit Aragonès.