Eleccions 23J

Allau de vots per correu: taxa rècord del 94% de sufragis ja enviats amb més de 2,46 milions

El nombre de sufragis emesos superava ja ahir a la nit en un 80% el màxim anterior del 2016 i el percentatge de participació desborda el de totes les eleccions de les últimes dues dècades

Aquest matí encara quedaven per recollir a les oficines de Correus 123.800 documentacions electorals de les més de 2,6 milions tramitades

Allau de vots per correu: taxa rècord del 94% de sufragis ja enviats amb més de 2,46 milions
4
Es llegeix en minuts

La convocatòria d’eleccions generals a finals de juliol, amb mig Espanya de vacances, ha provocat una allau de vots per correu que polvoritzarà tots els rècords de la nostra història democràtica. Aquesta mitjanit, un total de 2.461.284 ciutadans espanyols ja havien emès de manera efectiva el seu vot per correu, gairebé el 94% de tots els que l’havien sol·licitat, segons les dades facilitades per Correus.

A aquesta xifra s’hi afegiran els sufragis a distància que es continuen tramitant al llarg d’aquest divendres i fins a les 14.00 hores, després de l’ampliació de termini concedida in extremis per la Junta Electoral Central (JEC) per facilitar el procés. De moment, i a l’espera de les dades definitives, aquests més de 2,46 milions ja enviats dupliquen els vots emesos en les eleccions generals de l’abril del 2019 (amb 1,24 milions) i polvoritza amb un augment del 81% el rècord anterior assolit en els comicis del 2016 (amb 1,35 milions).

Les dades provisionals fins ahir a la nit, quan encara quedava mitja jornada de tramitació, mostren que el percentatge de vots ja enviats arriba fins ara a més del 93,8% del total de 2,62 milions de sol·licituds de vot per correu rebudes. Una taxa que supera la ràtio habitual en tots els processos electorals anteriors, amb el 92,2% de l’abril del 2019, el 93,4% del juny del 2016 i la mitjana del 92% de tots els processos electorals celebrats a Espanya des del 2005.

Correus, que presumeix de l’«èxit de la gestió del vot per correu» després dels atacs llançats des del Partit Popular, remarca que ha aconseguit posar a disposició dels sol·licitants el 100% de les documentacions electorals, bé mitjançant l’entrega en mà al domicili bé mitjançant l’avís per recollir-la a la xarxa d’oficines. El nombre de documentacions electorals que continuaven a disposició dels ciutadans aquest divendres, en el moment d’obrir les oficines, era de 123.822, una xifra que disminuirà al llarg del matí.

La Junta Electoral Central (JEC) va decidir dijous ampliar el termini d’emissió dels vots per correu per a les eleccions generals del 23J fins aquest divendres a les 14.00 hores, i va donar així als potencials electors un matí més per emetre el vot. L’organisme electoral atenia així d’urgència la petició formulada per Correus de donar més temps als electors i atendre totes les sol·licituds de vot a distància de cara als comicis de diumenge.

Correus ha remarcat que la petició d’aquesta ampliació de termini buscava fonamentalment facilitar la gestió de les milers de reexpedicions de les documentacions electorals a les persones que van indicar a la sol·licitud una adreça d’entrega i que després han demanat rebre la documentació electoral en una altra adreça. Un canvi sobre el lloc d’entrega que ha dilatat els processos.

Reforços

Correus ha admès per a aquestes eleccions generals un total de 2.622.808 sol·licituds de vot per correu (gairebé el 7,5% dels 35,1 milions de ciutadans amb dret a vot), un nou rècord històric i que suposa un increment de gairebé el 95% respecte als comicis del 2019 (1,34 milions) i més del doble que els que es van celebrar el novembre d’aquell mateix any (1 milió). Una allau de sol·licituds provocada per la celebració de les eleccions en ple període de vacances d’estiu.

Sobre els dubtes sembrats pel PP sobre la gestió del vot a distància, des de Correus s’ha respost destacant la contractació de reforços que pràcticament dupliquen el que reclamaven els sindicats, així com l’ampliació d’horaris a les oficines per facilitar la tramitació. El grup públic postal ha formalitzat 21.000 contractacions des del 30 de maig passat –el dia en què es van convocar formalment les eleccions generals amb la publicació al BOE– per reforçar la plantilla i poder atendre els tràmits, davant les 12.000 places extres que van exigir els representants sindicals de la companyia.

Notícies relacionades

Per a la jornada electoral del 23 de juliol, Correus té encomanada la missió d’entregar els vots cursats per correu en les meses electorals. Per fer-ho, el grup establirà un desplegament logístic especial, integrat per més de 14.000 professionals, entre personal de repartiment, oficines i centres de tractament, i mobilitzarà tots els vehicles de la seva flota que siguin necessaris per desenvolupar correctament la missió.

Quan s’obrin els locals electorals, un primer equip de personal de l’empresa postal pública entregarà els vots en custòdia a les 60.314 meses electorals distribuïdes als 22.562 locals electorals dels 8.131 municipis d’Espanya. Un altre grup de treballadors i treballadores farà arribar a les meses electorals els vots per correu que es puguin rebre durant el transcurs de la jornada. Finalment, un altre equip recollirà el denominat «tercer sobre», amb el resultat final de l’escrutini, de les meses electorals de tots i cadascun dels col·legis electorals del país.