El Periódico de l'Eixample

Eixample
A1-178962409.jpg

A1-178962409.jpg / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts

L’interior d’illa de l’antiga fàbrica Myrurgia, que des del 2006 porta el nom de Beatriu de Provença, la reina que «feia bategar el cor dels homes i als trobadors tocar les seves lires», allotjarà d’aquí un any i mig un centre de serveis socials de nova planta. Els jardins estan tancats al públic des del 27 de juliol passat i així continuaran fins a finals d’agost, el temps necessari per demolir un pavelló de la fàbrica que es mantenia al seu lloc. Una vegada finalitzada aquesta fase de picot, començarà la construcció del nou equipament, que posarà fi a la provisionalitat amb la qual es presten els serveis socials en aquesta zona de la Sagrada Família, en uns baixos del carrer de Nàpols.

Aquest centre de serveis socials, un més dels 40 que hi ha repartits per tota la ciutat, atén aproximadament uns 6.000 veïns del barri amb una plantilla de 18 professionals. Una inversió de 4,5 milions d’euros (una partida que inclou la demolició de la vella nau) permetrà fer un salt qualitatiu en aquesta atenció, segons el regidor del districte, Jordi Valls.

En aquest mateix interior d’illa ja hi ha una escola bressol infantil municipal. Les obres de demolició es porten a terme entre el juliol i l’agost precisament per no interferir en l’activitat d’aquest equipament, que es reprendrà al setembre. El cas, tal com destaca el regidor del districte, és que el que es pretén és que els interiors d’illa siguin llocs vitals, no només recintes enjardinats de vegades adormits, és a dir, que siguin ciutat.

Notícies relacionades

El nou centre de serveis socials serà un edifici de dimensions modestes, amb un interior de 800 metres quadrats repartits entre dues plantes. Part de la coberta està condicionada com una superfície vegetal i als murs es faran servir peces ceràmiques característiques del passat industrial de la ciutat.

El nom del centre de serveis socials serà el mateix pel qual se’l coneix ara a la seva ubicació provisional, Sagrada Família, però al barri aquell enclavament continua sent per a molts la Myrurgia, una fàbrica de referència, gairebé una adreça postal per a molts, sobretot des que el 1964 un incendi va perfumar la zona. Fins i tot pot ser que el nom amb el qual van ser batejats els jardins sigui poc conegut, i és una llàstima, perquè la comtessa Beatriu de Provença (1229-1267) no podia tenir dedicat un enclavament a la ciutat més oportú, entre els carrers (precisament) de Provença i Sicília, illa de la qual va acabar sent reina pel seu enllaç matrimonial amb Carles d’Anjou. Quarta filla de Ramon Berenguer V, va tenir una vida realment novel·lesca. Tancada en un castell quan era casadora per temor que algun pretendent la segrestés i s’esposés amb ella, perquè amb el seu dot venia la regió de la Provença, va acabar casant-se amb Carles d’Anjou, al qual va arribar a acompanyar en les seves croades. Va ser a causa de tots aquells vaivens successoris que les trajectòries històriques del comtat de Barcelona i el de Provença van acabar per divergir.