El Periódico de l'Eixample

Eixample

Carta al conseller de Territori

Barcelona reclama a la Generalitat armes per revocar llicències turístiques

  • Maragall exigeix que Colau aclareixi si més «llops» obtindran llicències turístiques

  • Un jutge força Barcelona a autoritzar 120 pisos turístics en un mateix bloc

Barcelona reclama a la Generalitat armes per revocar llicències turístiques

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

La segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat, després de conèixer-se que una immobiliària ha obtingut 120 llicències d’apartament turístic malgrat el veto municipal a l’ampliació d’aquest tipus de negoci a la ciutat, que el que aquest cas posa sobre la taula és, sobretot, la necessitat de reformular les lleis del Parlament que van donar peu el 2011 a què pisos destinats a garantir el dret constitucional a la vivenda es converteixin en productes turístics. És imprescindible que la Generalitat, entre altres coses, obri la porta per tal que les llicències de pisos turístics puguin ser revocades, per exemple, quan són font de sorolls i molèsties o quan contribueixen a expulsar veïns del seu domicili, com seria el cas acabat de conèixer del carrer de Tarragona, que afecta 120 famílies. Per aquesta raó, Sanz acaba d’enviar una carta al conseller de Territori, Juli Fernàndez, en què sol·licita una reunió urgent per abordar aquests canvis legislatius.

Notícies relacionades

L’ajuntament insisteix a no veure cap error en la tramitació que el 2017 va fer del pla que va acotar el creixement de llits hotelers a la ciutat (en apartaments, també), perquè segons la seva opinió la sentència desfavorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no qüestionava el propòsit final, sinó que se sustentava en un defecte de forma que va ser reparat amb un nou pla. Segons Sanz, en realitat mai hi va haver cap buit legal, malgrat que així ho hagi interpretat el jutge que ha donat la raó a Immobiliària Gallardo, l’empresa a la qual en un primer moment li van ser denegades les 120 llicències que va sol·licitar. Per la tinenta d’alcaldia, resulta xocant que aquest jutge no permeti a l’ajuntament recórrer la sentència.

Referent a Europa

Però, més enllà de tot això, la número dos d’Ada Colau sosté que les legislacions central i autonòmica no enfoquen la qüestió de la vivenda amb l’ambició necessària («el PSOE ha renunciat a regular els apartaments turístics en la llei de la vivenda», ha remarcat) i deixen ajuntaments com el de Barcelona com a primera línia de xoc davant els problemes que genera el sobreturisme. En aquest sentit, assegura que el Parlament Europeu està prenent precisament com a referent a Barcelona per redactar directives que orientin les ciutats de la UE sobre com evitar la turistificació del seu parc immobiliari.