El Periódico de l'Eixample

Eixample

Guardó de l’AVS

L’Illa Eficient de l’Eixample rep un premi com a far de projectes mediambientals

El projecte, encara a mitja execució, preveu reduir gairebé un 50% la factura energètica dels 700 veïns de tota una illa

L’Illa Eficient de l’Eixample rep un premi com a far de projectes mediambientals

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts

Premi honorífic a una de les iniciatives mediambientals més interessants de l’Eixample, no només pel que ja s’hi ha executat, sinó sobretot per la seva tasca com a far de l’avenir. L’Associació Espanyola de Gestors Públics de Vivenda i Sòl (AVS) ha decidit concedir un guardó de bones pràctiques a l’anomenada Illa Eficent de l’Eixample, l’illa delimitada pels carrers Vildomat, Diputació, Calàbria i Gran Via, on, més que una simple prova pilot, s’està recondicionant totes les finques residencials amb plaques fotovoltaiques a les teulades i amb vidres climàticament adequats per als balcons i finestres per obtenir una reducció de gairebé el 50% en la factura de la llum.

Notícies relacionades

El setembre del 2022 es van instal·lar les primeres plaques en una finca de la cantonada de Calàbria amb Gran Via. El repte no era llavors tant tècnic com logístic. L’enginyeria per aprofitar la llum del sol per generar energia elèctrica està més que testada, però coordinar les decisions dels aproximadament 700 veïns de l’illa i tramitar les ajudes disponibles sense que es perdin pel camí és una qüestió ben diferent. És sobretot en aquest sentit en què l’Illa Eficient és un far per a la resta de 419 illes de l’Eixample, perquè revela que el sostre d’estalvi energètic i de reducció d’emissions de CO2 d’aquest districte de la ciutat podria ser molt alt.

Aquesta és la cinquena ocasió en què Barcelona rep una menció de part de l’AVS. Anteriorment havien sigut premiats pel seu enfocament les «covivendes» de La Balma, els pisos per a joves de Can Fabra, les promocions públiques dels carrers de Tànger i Navas de Tolosa i, en altres categories, també els allotjaments APROP realitzats amb contenidors marítims.