El Periódico de l'Eixample

Eixample

Ple extraordinari

Envit de Colau per desencallar el veto comercial de l’Eixample aquest divendres

Un informe d’Urbanisme posa data límit a l’aprovació del pla d’usos que enfronta els Comuns i el PSC

Envit de Colau per desencallar el veto comercial de l’Eixample aquest divendres

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El pols entre els Comuns i el PSC per les restriccions a botigues i bars de l’Eixample segueix sense guanyador després de la votació cancel·lada divendres passat en el ple. El partit de l’alcaldessa Ada Colau redobla la pressió sobre el seu soci i aposta ara per celebrar un ple extraordinari dedicat únicament a l’aprovació del pla d’usos del districte.

Segons ha sabut EL PERIÓDICO, l’alcaldessa ha proposat als grups polítics asseure’s de nou a la sala de plens aquest divendres 3 de febrer a les 11.00 h del matí. Ha de formalitzar la convocatòria amb 48 hores d’antelació mínima, cosa que situaria l’anunci aquest dimecres a primera hora. No obstant, totes les fonts consultades asseguren que encara no hi ha consens sobre el veto comercial.

No obstant, el temps apressa perquè el 13 de març s’esgota automàticament la suspensió de llicències que el govern municipal va dictar el 2021 per als carrers Consell de Cent, Borrell i Enric Granados. Dit d’una altra manera, els negocis afectats, com restaurants i supermercats 24 hores, no poden obrir a la zona afectada mentre duri aquest veto provisional. El pla d’usos té l’objectiu de fixar quins requisits hauran de complir el que vulgui obrir a partir d’ara. Si una aprovació massa tardana empenyés l’entrada en vigor més enllà del 13 de març, s’obriria la veda per demanar permisos oportunistes per als tipus d’establiment que just Barcelona vol limitar.

Precedents: de 14 dies a més de dos mesos

¿Quina és la data límit per a l’aprovació, doncs? Depèn del partit del govern al qual es pregunti. El departament d’Urbanisme, que impulsa el pla i que dirigeix la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú), sosté en un document intern que la tramitació requereix almenys un mes de marge. «En els plans d’usos tramitats en les dues últimes legislatures es comprova que el temps mitjà és aproximadament un mes», indica l’informe, a què ha tingut accés aquest diari.

Per recolzar aquest calendari, llista els 17 plans urbanístics que ha tramitat el departament en l’era Colau i quant temps ha necessitat cada un entre l’aprovació i l’entrada en vigor. 11 dels 17 exemples han requerit un mes o més de tràmit per entrar en vigor, i de fet dos d’aquests van superar els dos mesos d’espera al coincidir en període estival. Un d’ells és justament el pla d’usos de Sant Antoni que els comerciants reclamen abolir a l’aprovar el de districte.

En canvi n’hi ha sis que no van necessitar un mes sencer, cosa que recolzaria la posició dels socialistes, que no avalen l’existència d’una data límit immediata i veuen més marge per acostar posicions. Els més veloços són tres plans que van trigar només 14 dies a aplicar-se, concretament per limitar els locals de jocs d’atzar, els clubs de cànnabis i negocis d’alimentació i pubs a la Travessera de Dalt. També destaquen, per la seva similitud amb el pla de l’Eixample ara polèmic, els 27 dies que van necessitar la limitació comercial vigent al carrer de Girona i la que s’aplica a tot Ciutat Vella.

Notícies relacionades

En un comunicat, l’àrea d’Urbanisme ha estimat fins i tot que l’obertura de veda descontrolada suposaria saturar amb fins a 200 restaurants més les vies ja pacificades o en procés d’estar-ho amb la Superilla. Només quedarien vigents les restriccions al carrer de Girona i al barri de Sant Antoni, fruit de dos plans previs a la moratòria.

ERC s’ofereix com a sortida

El text que se sotmeti a votació aquest divendres hauria d’incloure un número consensuat de carrers afectats per la restricció, entre les 11 que demanava el PSC i les 40 que volia BComú. Si no arribaran a un terme mitjà, totes dues formacions tenen sobre la taula una oferta d’ERC: incorporar una Disposició Addicional al pla per avaluar d’aquí un any els resultats obtinguts a Sant Antoni. Compta amb el suport de la FAVB i les entitats veïnals de l’Eixample, que preferirien una restricció ferma, però accepten aquesta «tercera via» a fi de resoldre el «bloqueig institucional». Per tirar endavant el pla amb aquest retoc n’hi hauria prou amb una abstenció del PSC i els 20 vots a favor de BComú i ERC.