Eixample

Eixample

Parc Joan Miró

Barcelona tanca els pòrtics d’una biblioteca on s’arreceren persones sense llar

  • Veïns i una escola van elevar queixes a l’ajuntament per incivisme, brutícia i pudors en l’entorn

  • La fundació Arrels veu l’obra com una mostra d’«arquitectura hostil»

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona reformula l’exterior de la biblioteca Joan Miró, al parc homònim de l’Eixample, davant l’incivisme i les queixes veïnals dels últims anys. Aquesta setmana han començat les obres per ‘tancar’ el seu perímetre: eliminats els espais, el consistori pretén posar fi als usos controvertits.

I és que la Joan Miró té una arquitectura singular: cos rectangular de dues ales, un gran estany al voltant i pòrtics oberts en els laterals. Un disseny d’autor (Beth Galí, Màrius Quintana i Antoni Solanas) per al primer edifici de Barcelona concebut d’inici com a biblioteca, estrenat el 1990. Tanmateix, el llac buit des de fa anys, vandalisme i ‘botellon’ han provocat malestar entre veïns, usuaris del parc i famílies d’una escola pròxima per brutícia i pudors.

Els laterals allotjaven últimament un grup de persones sense llar, que hauran de buscar una altra empara. De fet, aquest dimarts mentre els operaris col·locaven maons a l’ala sud de la biblioteca, la nord mantenia encara una tenda de campanya, matalassos i roba d’un campament de sensesostre. La fundació Arrels, especialitzada en l’atenció a aquest col·lectiu vulnerable a Barcelona, qualifica l’obra d’«hostil».

Fonts municipals detallen a EL PERIÓDICO que el districte de l’Eixample realitza ara «una primera actuació de millora» amb el tancament perimetral dels dos extrems, que fins ara quedaven protegits per pòrtics i eren freqüentats per sensesostre. La intervenció dura dos mesos i generarà dos nous espais que la biblioteca podrà utilitzar «per fer alguna petita activitat quan faci bon temps», argumenta el consistori.

Una part de la nova pell serà mur opac però la majoria serà de xapa d’acer perforada, perquè entre llum i ventili. «L’espai guanyat per a l’equipament estarà protegit i actuarà també de sortida d’emergència», apunten les mateixes fonts. Les obres porten com a afegit una actuació de neteja de l’entorn, a través de la brigada especial del Pla Cuidem.

Arrels veu «hostil» l’obra

El director de la fundació Arrels, Ferran Busquets, consultat per aquest mitjà, lamenta aquest tipus d’actuacions en espais de Barcelona que exerceixen de refugi precari per als qui no tenen res. «Quan parlem d’arquitectura hostil, precisament és això: elements que posem per fer fora persones que dormen al carrer», conclou. Ho atribueix al fet que «la seva presència provoca inquietuds» i critica «posar més difícil la vida d’algunes persones que no tenen on anar». «Al final només movem la situació perquè altres veïns repeteixin la mateixa història», adverteix.

Per això, Arrels demana a l’Ajuntament i la resta d’administracions que «solucionin el problema d’aquestes persones que dormen al carrer», que és disposar d’un sostre digne. I als veïns, prega «que demanin solucions per a les persones, més que solucions a un problema que al final només es mou a un altre espai per tornar a començar».

Solució definitiva, més endavant

Notícies relacionades

Solució definitiva, més endavantAquest tancament perimetral no resol per complet les queixes, que també s’estenen a l’estany, la vegetació o el soroll. El districte assegura que està treballant amb biblioteca, veïns i entitats usuàries del parc per concretar un Pla Director del parc Joan Miró. Aquest document dibuixarà «les diferents actuacions que cal fer en els pròxims anys i proposarà una solució definitiva dels entorns de la biblioteca».

L’estat del parc i la biblioteca també han derivat en controvèrsia política, ja que al gener Junts va reclamar a l’ajuntament amb un acte en aquest escenari que «salvés» el parc Joan Miró. A l’octubre ja havia portat al ple de l’Eixample aquesta mateixa reivindicació.