Al districte de Sarrià-Sant Gervasi

Barcelona inaugura la segona residència per a dones sense llar, La Violeta

Amb 26 places i instal·lada en un edifici cedit per la congregació de les Franciscanes de la Nativitat de Nostra Senyora, el centre allotjarà les dones uns sis mesos

Barcelona inaugura la segona residència per a dones sense llar, La Violeta
2
Es llegeix en minuts

La ciutat de Barcelona compta des d’aquest mes d’abril amb un nou equipament residencial de la xarxa municipal per atendre i acompanyar dones en situació de sensellarisme, el nou Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, ubicat al districte de Sarrià-Sant Gervasi i gestionat per Assís Centre d’Acolliment.

Amb 26 places i instal·lat en un edifici cedit per la congregació de les Franciscanes de la Nativitat de Nostra Senyora, el nou equipament té per objectiu donar atenció social i allotjament per frenar o revertir els efectes de l’exclusió residencial en fase inicial que pateixen les dones.

Ofereix eines i recursos personals, espais d’empoderament i un acompanyament integral des d’una perspectiva de gènere i es treballarà per promoure la seva inserció laboral i la recerca d’alternatives residencials estables quan sigui possible.

La previsió és que el nou CRI La Violeta funcioni amb un pressupost d’uns 564.000 euros a l’any, que sufragaran aproximadament al 50% l’Ajuntament de Barcelona i el departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat.

L’acte d’inauguració d’equipament ha comptat amb la participació del conseller d’Assumptes Socials, Chakir el Homrani; la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, i la responsable del programa Dones Amb Llar d’Assís, Elena Sala. 

Tant el conseller com la tinenta d’alcalde han destacat els bons resultats que s’han aconseguit amb la col·laboració entre les administracions i el teixit social per afrontar el repte del sensellarisme durant la pandèmia amb rapidesa, la necessitat d’abordar el fenomen del sensellarisme femení amb una perspectiva de gènere i la de polítiques de vivenda.

En la roda de premsa, la responsable d’Assís, Helena Sala ha explicat que ja s’estan elaborant les llistes de preacollida amb dones que arribaran a La Violeta derivades dels serveis socials territorials, els albergs de primera acollida i des d’Assís.

Tot i que la temporalitat serà flexible, la previsió és que les dones allotjades a La Violeta hi visquin sis mesos i, en funció de la seva evolució, puguin renovar de tres mesos en tres mesos.

El Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta és el segon equipament exclusivament per a dones que es posa en marxa durant l’últim any a la ciutat, coincidint amb l’esclat de la pandèmia de Covid-19, després de l’obertura l’octubre passat del CRI La Llavor. 

Notícies relacionades

Aquests dos centres, juntament amb la reserva que ja s’aplica al Centre de Primera Acollida (CPA) Sant Gervasi per atendre només dones, respon a l’estratègia municipal posada en marxa el gener del 2020 per prevenir i lluitar contra el sensellarisme femení. 

Una estratègia que s’enllaça també amb la mirada sobre aquest fenomen que el Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies està impulsant.