De disparar un menor marroquí a humiliar un sensesostre: les condemnes per odi a BCN del 2021

Sentències destacades

De disparar un menor marroquí a humiliar un sensesostre: les condemnes per odi a BCN del 2021

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Els jutjats de la província de Barcelona van assolir l’any 2021 passat el màxim de condemnes judicials –i de sentències en general– per delictes d’odi, i va superar així la dada prepandèmia del 2019. Aquestes són les 10 condemnes més significatives que destaca la Fiscalia Provincial de Barcelona en la memòria anual del 2021.

1

Atac amb cúter a dues dones

L’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar per un delicte de lesions agreujades i un delicte d’amenaces menys greus, tots dos amb agreujant de discriminació per gènere, una persona que va atacar amb un cúter dues dones, a una de les quals va seccionar un nervi facial [25 de març del 2021].

2

Humiliació a una persona sense llar

El Jutjat Penal núm. 11 de Barcelona va condemnar per un delicte contra la integritat moral i un altre delicte lleu de lesions una persona que va humiliar una altra sense llar amb insults com ara «no teniu dret a viure, no teniu dret a ser aquí per no tenir diners, sou escombraries» [28 d’abril del 2021].

3

LGTBI-fòbia a Twitter i YouTube

El Jutjat Penal núm. 2 de Mataró va condemnar per un delicte d’incitació a l’odi contra la comunitat LGTBI (homosexuals, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals) una persona que va crear comptes a Twitter i YouTube de què se servia «per difondre de manera massiva i indiscriminada comentaris vexatoris i denigrants, i defensar públicament un tracte discriminatori» [4 de maig del 2021].

4

Agressió a dos simpatitzants de Vox

L’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar nou persones per delicte de desordres públics i cinc d’elles per dos delictes de lesions amb agreujant de discriminació per motius ideològics en una agressió a dues persones més «que acudien a una manifestació del partit Vox i als quals van causar ferides que van requerir tractament mèdic» [2 de juny del 2021].

5

Humiliació a una dona trans

El Jutjat Penal núm. 1 de Barcelona va condemnar una persona per un delicte contra la integritat moral i un delicte lleu de lesions per humiliar una dona transgènere amb insults relatius a la seva identitat de gènere com ara «talla’t la cua, ets un ‘travelo’, ens barallarem com homes que és el que som» [18 de juny del 2021].

6

Trets racistes a joves marroquins

L’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar per un delicte d’homicidi en grau de temptativa –amb agreujant de discriminació– i un altre de tinença il·lícita d’armes una persona que va disparar amb una pistola semiautomàtica, a la plaça Josep Maria Folch i Torres de Barcelona, a joves naturals del Marroc, i que va impactar-ne un a l’axil·la d’una víctima menor d’edat, que va patir ferida per arma de foc que va requerir tractament mèdic [9 de setembre del 2021].

7

Agressió a una dona que treia llaços grocs

L’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar per un delicte de lesions amb agreujant de discriminació una persona que «va agredir de manera humiliant» una dona de nacionalitat russa que treia llaços grocs en un parc de Barcelona al so d’insults xenòfobs com ara «estrangera de merda, ves-te’n al teu país i no vinguis a fer la punyeta aquí» [16 de setembre del 2021].

8

Odi contra independentistes

L’Audiència Provincial de Barcelona va condemnar per un delicte de lesió de la dignitat sis persones que van agredir «de manera humiliant» unes persones d’ideologia independentista i als quals «van atribuir orientació homosexual» al crit de «putos catalans, això és Espanya, aneu-vos a cagar, ‘maricons’, veniu aquí si teniu ous... ‘maricons’ que us han de protegir tres putes dones» [20 de setembre del 2021].

9

Atac a seguidors del RCD Espanyol

El Jutjat Penal núm. 9 de Barcelona va condemnar per un delicte de lesions, amb agreujants d’abús de superioritat i de discriminació ideològica, 11 integrants d’ RCDE FIRM, secció de l’Associació La Curva, «grup que participa en el foment i admiració a l’equip esportiu RCD Espanyol», que van atacar un membre de la Penya juvenil Espanyolista 1991, «ja que hi associen una tendència ideològica pròpia de col·lectius d’extrema esquerra, davant la qual mantenen una posició bel·ligerant perquè la consideren contrària a la seva» [4 d’octubre del 2021].

10

Agressió a un portador de la bandera d’Espanya

El Jutjat Penal núm. 2 de Barcelona va condemnar per un delicte de lesions amb agreujant de discriminació ideològica una persona que va agredir –el va empènyer a l’arribar a les escales del metro, i li va «ocasionar lesions»– un individu que portava la bandera d’Espanya després d’haver participat en una manifestació convocada per l’associació policial Jusapol «en reivindicació de l’equiparació salarial entre cossos policials», mentre que l’autor venia de participar en una concentració de rebuig «organitzada per alguns col·lectius autodenominats antifeixistes» [22 de novembre del 2021].